VoA: Kongres poništio Trampov veto na zakon o odbrani

Objavljeno: 02.01.2021, 15:03h

Republikanci u Senatu, stranka predsjednika SAD Donalda Trampa kome mandat ističe kroz 20 dana, su glasali da ponište njegov veto, prvi put u skoro četiri godine njegovog mandata, i tako omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Tramp snažno protivio. Trampov veto ranije ove nedjelje poništen je u Predstavničkom domu. Na sjednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsjednički veto. Zakon je usvojen uz podršku obje stranke, dva dana prije nego što novi Kongres, u nedjelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsjednikovih veta je ostalo na snazi. Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova ZA i 12 PROTIV, izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trampovom vetu. Bilo je to prvo značajno razilaženje republikanaca od predsjednika Trampa, prenosi Glas Amerike.

Republikanci u Senatu, stranka predsjednika SAD Donalda Trampa kome mandat ističe kroz 20 dana, su glasali da ponište njegov veto, prvi put u skoro četiri godine njegovog mandata, i tako omogućili usvajanje Zakona o nacionalnoj odbrani, kome se Tramp snažno protivio. Trampov veto ranije ove nedjelje poništen je u Predstavničkom domu.

Na sjednici koja je, neuobičajeno, održana na prvi dan nove godine, Senat je glasao sa 81 glasom za i 13 protiv, čime je postignuta dvotrećinska većina neopohodna da bi se poništio predsjednički veto. Zakon je usvojen uz podršku obje stranke, dva dana prije nego što novi Kongres, u nedjelju, položi zakletvu. Osam ranijih predsjednikovih veta je ostalo na snazi.

Senatori su prethodno, tokom proceduralnog izjašnjavanja, sa 80 glasova ZA i 12 PROTIV, izglasali ograničavanje debate na 30 sati, čime je otvoren put za konačno glasanje o Trampovom vetu.

Bilo je to prvo značajno razilaženje republikanaca od predsjednika Trampa, prenosi Glas Amerike.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply