SAD vraćaju u zemlju jedini nosač aviona na Bliskom istoku

Objavljeno: 31.12.2020, 23:07h

Ministarstvo odbrane SAD je odlučilo da vrati u zemlju jedini nosač aviona koji se nalazi na Bliskom istoku, što će smanjiti američku borbenu moć u regionu u vrijeme povećanih tenzija sa Iranom, prenosi Beta.

Ta danas objavljena odluka uslijedila je dan nakon što su američki bombarderi B-52 letjeli direktno od SAD do Persijskog zaliva. Vojni zvaničnici SAD navode da je to pokazivanje snage trebalo da upozori Iran da ne izvodi napade na američke snage ili interese.

Vraćanje nosača aviona “Ju-Es-Es Nimic” u suprotnosti je sa idejom da je pokazivanje vojne moći potrebno za odvraćanje Irana od izvođenja napada i moglo bi da ukaže na podjelu unutar vrha američkog odbrambenog sistema u poslednjim danima mandata odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Neimenovani američki zvaničnik upoznat sa situacijom rekao je ove nedjelje novinarima da su SAD uočile znakove da se Iran pripremao za moguće napade na mete SAD ili njihovih saveznika u Iraku i drugdje na Bliskom istoku.

Upravo je to bio razlog što su američki bombarderi B-52 juče nadletjeli Persijski zaliv, kazao je zvaničnik.

Zabrinutost SAD je povezana sa približavanjem 3. januara, prve godišnjice ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija koje je naredio Tramp.

Iran je nekoliko dana poslije napada uzvratio raketiranjem baze u Iraku u kojem su povređene desetine američkih vojnika.

Američki zvaničnici su sada brinu da Iran možda planira novu osvetu.

Strateške kalkulacije obje strane trenutno komplikuje prelazni politički period u Vašingtonu, a očekuje se da će novi predsjednik SAD Džozef Bajden, koji 20. januara stupa na dužnost, imati drugačiji, blaži pristup Iranu.

Bajden je više puta rekao da planira da SAD ponovo postanu dio međunarodnog nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. godine, na osnovu kojeg je Teheran pristao da ograniči nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register