Parlamentarna većina podnijela krivičnu prijavu protiv članova DIK-a  

Objavljeno: 31.12.2020, 13:27h

Svi poslanici nove parlamentarne većine, njih 41, podnijeli su danas krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv članova Državne izborne komisije (DIK) koji su odbili da verifikuju mandat poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić, protiv predsjednika DIK-a Alekse Ivanović, kao i NN lica, koje se navodi “kao organizatora kriminalne organizacije”.

Krivična prijava se podnosi “zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja, kao i druga krivična djela”.

U prijavi je navedeno da je Skupština Crne Gore obavijestila DIK da je na četvrtoj sjednici Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja, 28. decembra, konstatovala prestanak mandata poslaniku Filipu Adžiću sa izborne liste koalicije ‘Crno na bijelo’, čime mu je prestala poslanička funkcija, zbog čega je potrebno sprovesti postupak za popunu upražnjenog poslaničkog mjesta, u skladu sa članom 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika. Uz predmetni zahtjev Državnoj izbornoj komisiji dostavljena je sva neophodna propisana dokumentacija.

U saopštenju koje je ovim povodom proslijeđeno danas medijima iz URA-e, navodi se da je odredbom člana 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano da, ako odborniku, odnosno poslaniku koji je izabran sa koalicione izborne liste prestane mandat iz razloga utvrđenih u članu 101 tog zakona, za odbornika, odnosno poslanika izabraće se onaj kandidat prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj on pripada. Nadležnost Državne izborne komisije, propisana članom 32 Zakona o izboru odbornika i poslanika, odnosi se isključivo na podnošenje izvještaja Skupštini Crne Gore o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta.

U krivičnoj prijavi je navedeno da je u pitanju samo akt verifikacije – izvještaj, kojim se konstatuje kao nesporna činjenica da upražnjeni poslanički mandat pripada narednom kandidatu prema redosljedu sa konstituenta liste kojoj pripada – u konkretnom slučaju, Suadi Zoronjić. Shodno tome, DIK je, prema mišljenju podnosilaca krivične prijave, bila u obavezi da konstatuje navedenu činjenicu i dostavi Izvještaj Skupštini Crne Gore o popuni upražnjenog poslaničkog mjesta, tako da ista nema aposolutno nikakvu nadležnost da procjenjuje da li je takav zahtjev osnovan ili ne.

U krivičnoj prijavi je rečeno da su članovi DIK-a, “umjesto da konstatuju činjenično stanje i Skupštinu o tome obavjeste, kako bi funkcionisala u punom kapacitetu u skladu sa nespornom izbornom voljom građana i građanki Crne Gore, postali članovi kriminalne organizacije koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna”.

Dalje se navodi da je predsjednik DIK-a Aleksa Ivanović obavijestio predsjednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića da DIK “nije u mogućnosti da dostavi izvještaj o popuni poslaničkog mandata iz razloga što predlog nije dobio potrebnu većinu članova Državne izborne komisije“. Na taj način, konstatuju podnosioci krivične prijave, suprotno obavezi utvrđenoj Zakonom o izboru odbornika i poslanika, predsjednik i članovi DIK-a “sproveli su organizovano kršenje zakonskih i ustavnih normi, preuzimanjem prava građana i građanki Crne Gore da konstituišu sastav Skupštine Crne Gore, što predstavlja očiglednu zloupotrebu službenog položaja”.

U prijavi se konstatuje da su, uz odobravanje Ivanovića koji ih nije upozorio na nezakonito djelovanje, već je sam bio ‘uzdržan’, članovi DIK-a preuzeli ovlašćenja drugih državnih organa tj. sudova.

“Indikativna je činjenica da su navedeni članovi predstavnici političkih partija DIK-a, te da je očigledno da su svoje djelovanje podredili interesima partije koja ih je predložila. Takvom njihovom postupku prethodila je politička odluka njihovih partija da napuste plenarnu salu Skupštine i da dalji tok bojkotuju, dok je nosilac izborne liste DPS-a i poslanik Duško Marković javno objavio, obraćajući se prisutnim građanima ispred Skupštine, da toga dana glasanja o predmetnom zakonu neće biti, čime je jasno potvrdio da se radilo o dobro uigranom i pripremljenom scenariju prema kojem su članovi DIK-a trebali da izvrše takav plan, što su i pristali da urade”, ocjenjuje se u krivičnoj prijavi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register