Nova studija srušila najveću zabludu o koroni

Objavljeno: 31.12.2020, 19:00h

U bolnicama su testirane površine u blizini pacijenata koji su oboljeli od kovida-19 i na njima nije pronađena zarazna varijanta virusa

Stalno briskanje površina alkoholom i manična kupovina dezinfekcionih sredstava možda je pretjerana reakcija, sugeriše novo istraživanje.

Studija autora Emanuela Goldmana, mikrobiologa sa Univerziteta Rutgers u SAD, koja je objavljena u naučnom časopisu “Lanset”, pokazala je da je malo vjerovatno da će se osoba zaraziti koronavirusom ako dođe u kontakt s površinom na koju su prethodno doletjele čestice virusa, prenosi NPR.com.

“U bolnicama su testirane površine u blizini pacijenata koji su oboljeli od kovida-19 i na njima nije pronađena zarazna varijanta virusa”, rekao je Goldman.

Prema njegovim riječima, virusna ribonukleinska kiselina (RNK) koja je pronađena zapravo je “leš virusa”, jedino što ostane kada virus umre.

“Kada se nađe u okolini, virus je jako slab i jako brze odumre”, objasnio je Goldman, prenosi nova.rs.

Njegovi zaključci u suprotnosti su sa svim studijama koje su od početka pandemije upozoravale na to da korona virus na pojedinim površinama može da preživi i nekoliko dana. Govorilo se o prenosu virusa kada bi inficirana osoba kijala i kašljala u blizini neke površine, a potom bi druga osoba mogla da dotakne tu kontaminiranu površinu i potom oči, nos ili usta. Zato je tako važno bilo i da sve redovno dezinfikuje i da se nose rukavice. Sada stručnjaci ističu da svi dokazi ukazuju na to da je udisanje čestica virusa glavni prenos zaraze.

S druge strane, postavlja se pitanje koliko stalno dezinfikovanje kvaka na vratima, paketa i životnih namirnica jakim stredstvima može biti opasno.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register