Gdje nova godina ne dolazi 1. januara

Objavljeno: 31.12.2020, 08:55h

Tek trećina današnjeg čovječanstva prvi trenutak 1. januara smatra početkom nove godine

Muslimani početak nove godine vezuju za hidžru, dan kad je izaslanik božji Muhamed sa svojom porodicom prešao iz Meke u Medinu. Koliko se zna, to je bilo 16. jula 622. godine po gregorijanskom kalendaru. Otada za Muslimane važi i takozvani hidžretski kalendar, koji se ne oslanja na sunce, nego na mjesec, pa je za 11 dana kraći od gregorijanskog računanja vremena. Zbog toga veliki praznici islama padaju svake godine na druge dane prema svjetski uobičajenom računanju vremena.

U Izraelu se Nova godina slavi u septembru, iako Izraelci koriste gregorijanski kalendar.

Jevrejska nova godina se zove Roš Hašana, što znači “glava godine”

U Indiji postoji nekoliko novih godina. Mnogi slave Novu godinu 1. januara, ali postoji još oko desetak drugih novih godina, koje su vezane za određene hinduističke ili budističke rituale.

Budisti računaju godine od smrti princa Sidharte Gautame, znanog kao Buda. Dan početka Nove godine nije jedinstven za sve budiste, može da bude i 1. januar, a može i dan prvog proljećnjeg punog mjeseca ili četvrti puni mjesec mjesečeve godine.

Kinezi imaju svoju Novu godinu koja uglavnom pada u februaru, ali je datum promjenljiv. Slavlje  Kineske Nove godine traje po dvije nedjelje. Kineska Nova godina je praznik proljeća.

Pripadnici vudu religije slave Novu godinu početkom septembra.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register