Šta je nama zec

Objavljeno: 30.12.2020, 09:00h

U kineskom zodijaku zec je jedan od 12 životinja i predstavlja ljubaznost, dobrotu, osjetljivost, saosjećanje, nježnost i eleganciju.

Zečevi žive na svim kontinentima. Veoma su prilagodljivi različitim vrstama terena, premda im najviše odgovaraju ravničarski predjeli i topli tereni do 250 metara nadmorske visine.

Zec je aktivan noću. Slabo vidi, ali zato ima dobro izraženo čulo sluha i njuha.

Zečevi imaju skoro 360 stepeni panoramsku viziju, koja im omogućava da otkriju predatore iz svih pravaca i mogu da vide sve iza sebe, jer imaju samo malu slijepu tačku ispred nosa.

Boja dlake se adaptira  terenu na kome živi, varira od sive do sivosmeđe sa bijelim krznom na stomaku i dvobojnim repom.

Zec je plašljiva životinja koja spretno i brzo bježi, ima veliku površinu kretanja,  a u trku može da dostigne brzinu od 60 km/h.

Zečevi maju 28 zuba, nemaju očnjake. Njihovi zubi neprekidno rastu tokom života; gornji zubi rastu oko 2 mm, a donji oko 2,4 mm nedjeljno

Zečevi imaju tri očna kapka. Treći očni kapak (membrana nictitans) pruža zaštitu i vlažnost rožnjači (površina oka).

Zečevi su polno zreli već sa sedam mjeseci, a period parenja počinje u januraru i  traje duže od devet mjeseci. Ženka nakon 42 dana u jednom leglu okoti između jednog i četiri zečića koji se rađaju sa dlakom  I odmah vide, a sisaju dvije nedelje.

Zečevi komuniciraju vokalno, i sa različitim vrstama vokalizacije prenose različite poruke. Ako vide da su u opasnosti puštaju glasove nalik na dreku male djece, dok je tiho zujanje kada zec trči oko zeca znak naklonosti.

Zec je aktivan tokom cijele godine, čak i u hladnim zimskim danima ove životinje ne spavaju.

Polarni zečevi hladne i surove uslove arktičkog kruga prešivljava zahvaljujući gustom krznu. Ovi zečevi okupljaju se u grupe od nekoliko stotina životinja. Dok se jedni odmaraju i jedu, drugi stražare, kako bi mogli da upozore grupu na opasnost.

Zec je imao različita mitološka i simbolična značenja u različitim kulturama. U grčkoj mitologiji, na primjer, zec je bio omiljena životinja boginje ljubavi Afrodite i simbol plodnosti. Osim toga, zec je često predstavljao simbol vjere, ljubavi i sreće. (Informacije preuzete iz više izvora)

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register