Naučnici stvorili temperaturu veću od one na površini Sunca

Objavljeno: 30.12.2020, 13:08h

Naučnici koji rade na fuzijskom reaktoru u Južnoj Koreji uspjeli su da postave novi svjetski rekord i postignu temperaturu veću od 100 miliona Celzijusovih stepeni tokom 20 sekundi.

To dostignuće je tim veće ako se zna da je postignuta temperatura veća od one koju je moguće pronaći na površini Sunca.

Tim koji radi na Korejskom fuzijskom reaktoru (KSTAR) izuzetno je ponosan na svoje dostignuće koje su opisali kao “važnu prekretnicu” u razvoju komercijalnih nuklearnih fuzijskih reaktora u budućnosti.

Jedan od najvećih izazova je stvaranje fuzijsku energiju koja će biti isplativ i održiv izvor obnovljive energije. Naime, poznato je da je fuzijsku reakciju veoma teško kontrolisati jer se događa u uslovima visokog pritiska i temperature.

Kako bi stvorili fuzijsku reakciju kakva se događa u jezgru Sunca i Zemlje, izotopi vodonika stavljaju se u fuzijski uređaj poput KSTAR-a i stvara plazma u kojoj su joni i elektroni razdvojeni, navode naučni portali, prenosi Srna.

Zbog toga je KSTAR-ov poduhvat još značajniji, a njihov plan za budućnost još ambiciozniji – održati temperaturu od 100 miliona stepeni bar 300 sekundi. To žele postići u sljedećih pet godina.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register