i Sofija i Rejhana i Ljiljana…

Objavljeno: 13.12.2020, 22:32h

Piše Ljiljana VUKOVIĆ

Velika priča …U filmu ,,Sofijin izbor”glavna junakinja, poljska katolkinja u logoru Aušvic za vreme drugog svetskog rata, mora da izabere koje ce od njeno dvoje dece biti pogubljeno. Ona nudi sebe, ali milost zapovednika logora je ogranicenog kapaciteta i podrazumeva mogucnost samo za ćerku ili sina.

Manja priča ….Dok su hiljade ljudi bežale od rata sa Istoka prema Evropi, na društvenim mrežama je čavrljanje i preganjanje da li ti nesrecnici beže od rata ili siromaštva, na momenat zaustavila fotografija koju su u udarnim terminima objavile sve svetske agencije. Na njoj je bio trogodišnji dečak u kratkim plavim pantalonama ispod kojih se ocrtavala pelena natopljena vodom, u crvenoj majci i cipelicama sa zutom gumom. Njegovo telo majušno i nemo ležao je na peščanoj plaži mondenskog letovališta, tik uz more. U olujnim talasima, kada se čamac pretovaren ljudima prevrnuo na domak obale udavili su se on, brat i njihova majka. Ona se zvala Rejhana i bila je iz Sirije.

Mala priča…..Jednoj ženi su u Srebrenici za vreme rata na području bivše Jugoslavije ubijeni suprug i dva sina. Ona se zvala Hatidža i bila je iz Bosne. Žena politicarka na twiteru joj je kada je umrla mrtvoj poručila da odluci ko će da je sahrani – pokojni muž ili njeni mrtvi sinovi. Njeno ime je Verica i živi i radi u Srbiji.

Najmanja priča…..Sredovećna žena sedela je u vozu koji je brektao kroz noć. Umornu, probudili su je glasovi za koje je bilo potrebno bunovno vreme da ih dekodira u stanje jave. Dva muškarca i jedna žena su se na umiksanoj srpsko,crnogorsko,engleskoj varijanti objašnjavali sa trojicom Jermena koji su nekako uspeli da iz Azije i Nagorno-Karabaha, nošeni mladošću i snagom dođu i uđu u voz iz Bara za Beograd u nameri da se domognu uredjene i bogate Evrope.. Jedan od trojice u civilnim trenerkama i patikama, mladić sa kovrdzama sjajnim kao gavranovo pero i očima dobrim i čistim, pokušao je da pregovara pozivajući se na medjunarodno pravo. Pokazivao je papir sa pečatom i tražio da im, ukoliko ih povedu sa sobom, vrate novac za karte. Jedan od troje u službenim uniformama, sredovečni muškarac, je pozvao telefonom nekog koga je oslovio sa ,, Šefe ” i kome je rekao da imaju situaciju i pitao ga da li da ih puste ili zadrže. Olovna tisina je pala i stajala dugo dok je žena bez daha čekala da tajanstveni čovek iz mraka, tek razbudjen iz toplog kreveta odluči.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply