HRA i IA traže od ministra zdravlja da građanima hitno obezbijedi pravo na javna protestna okupljanja

Objavljeno: 01.12.2020, 16:18h

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) zatražile su danas od aktuelnog ministra zdravlja Kenana Hrapovića koji predsjedava Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT) da hitno dopuni naredbu kojom je predviđena potpuna zabrana javnih okupljanja tako da građanima omogući pravo na protest na način koji ne remeti javno zdravlje.

“Ukazali smo da važeća Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (Sl. list CG, 110/20 od 14.11.2020, 112/20 od 24.11.2020) koja sasvim zabranjuje okupljanja na otvorenom prostoru, nije u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i Ustavom Crne Gore, jer vanredno stanje nije proglašeno. Ukazali smo da je Ustavni sud Njemačke u aprilu ove godine ukinuo takvu potpunu zabranu javnih okupljanja i rekao da se ona moraju obezbijediti za ograničen broj učesnika, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance”, navodi se u saopštenju dviju nevladinih organizacija.

HRA i IA očekuju da ministar zdravlja hitno dopuni pomenutu naredbu tako da građanima odmah obezbijedi pravo na protest, ne čekajući da Ustavni sud Crne Gore odluči o inicijativi za ispitivanje njene ustavnosti, jer bi se time izgubilo dragocjeno vrijeme.

U saopštenju se navodi da su ih ekološki aktivisti iz Građanske inicijative Sačuvajmo rijeke Crne Gore i mještani sela Rečine i Bare Kraljske, koji već četiri mjeseca protestuju u cilju sprječavanja gradnje mini hidroelektrana na rijekama Skrbuša, Čestogaz, Ljubaštica i Crnja obavijestili da ih je policija upozorila da državno tužilaštvo planira da ih procesuira zbog kršenja mjera NKT-a. “Oni su organizovali proteste do 15 učesnika, koji su nosili maske i držali distancu”, rečeno je u saopštenju HRA I IA.

“Da bismo spriječili da njihovo pravo na mirno protestno okupljanje bude prekršeno eventualnim hapšenjem i procesuiranjem, od ministra Hrapovića smo zatražili da hitno reaguje, a o našem apelu smo danas obavijestili i zamjenicu rukovodioca Osnovnog državnog tužioca u Kolašinu, gospođu Maju Šćepanović”, obavheštavaju HRA i IA.

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register