HRA i IA traže od ministra zdravlja da građanima hitno obezbijedi pravo na javna protestna okupljanja

by | dec 1, 2020 | Novosti, Priča dana | 0 comments

“Ukazali smo da važeća Naredba za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa (Sl. list CG, 110/20 od 14.11.2020, 112/20 od 24.11.2020) koja sasvim zabranjuje okupljanja na otvorenom prostoru, nije u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i Ustavom Crne Gore, jer vanredno stanje nije proglašeno. Ukazali smo da je Ustavni sud Njemačke u aprilu ove godine ukinuo takvu potpunu zabranu javnih okupljanja i rekao da se ona moraju obezbijediti za ograničen broj učesnika, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance”, navodi se u saopštenju dviju nevladinih organizacija.

HRA i IA očekuju da ministar zdravlja hitno dopuni pomenutu naredbu tako da građanima odmah obezbijedi pravo na protest, ne čekajući da Ustavni sud Crne Gore odluči o inicijativi za ispitivanje njene ustavnosti, jer bi se time izgubilo dragocjeno vrijeme.

U saopštenju se navodi da su ih ekološki aktivisti iz Građanske inicijative Sačuvajmo rijeke Crne Gore i mještani sela Rečine i Bare Kraljske, koji već četiri mjeseca protestuju u cilju sprječavanja gradnje mini hidroelektrana na rijekama Skrbuša, Čestogaz, Ljubaštica i Crnja obavijestili da ih je policija upozorila da državno tužilaštvo planira da ih procesuira zbog kršenja mjera NKT-a. “Oni su organizovali proteste do 15 učesnika, koji su nosili maske i držali distancu”, rečeno je u saopštenju HRA I IA.

“Da bismo spriječili da njihovo pravo na mirno protestno okupljanje bude prekršeno eventualnim hapšenjem i procesuiranjem, od ministra Hrapovića smo zatražili da hitno reaguje, a o našem apelu smo danas obavijestili i zamjenicu rukovodioca Osnovnog državnog tužioca u Kolašinu, gospođu Maju Šćepanović”, obavheštavaju HRA i IA.

 

0 Comments

Submit a Comment