Vodeni cvijet proglašen insektom 2021. godine (video)

Objavljeno: 30.11.2020, 07:59h

Međunarodna grupa entomologa je, prije par dana, izabrala Vodeni cvijet za insekta 2021. godine, ali on neće dugo uživati u svojih 15 minuta slave.

Insekt, čije je naučno ime Efemeroptere, samo nekoliko dana leti, pari se i polaže nova jaja.

“Ono što čini jedinstvenim ove insekte je njihov životni ciklus koji traje samo nekoliko dana: od jajašca položenog u vodu do insekta sposobnog za let i parenje”, rekao je Tomas Šmit, predsjednik komisije naučnika i istraživača iz institucija i organizacija za zaštitu iz Njemačke, Austrije i Švajcarske.

Vodeni cvjetovi postoje oko 355 miliona godina i danas oko 140 vrsta živi u centralnoj Evropi, navela je komisija, prenosi Beta.

Uprkos njihovom kratkom životu kao odraslih jedinki, njihov razvojni ciklus je prilično dug.

Ženke insekta između maja i septembra polažu hiljade jaja u vodu, koja potom padaju na dno i iz njih se za nekoliko dana izlegu larve.

Larve rastu nekoliko dana i na kraju dobiju škrge, a zakopane na dnu rijeka razvijaju se od jedne do tri godine.

“Ubrzo prije prelaska iz vodenog u kopneni život, stvara se sloj vazduha između stare i nove kože odraslih larvi”, rekao je Šmit, koji je direktor njemačkog entomološkog instituta Zenkenberg u Minhenbergu, istočno od Berlina.

Smanjivanjem svoje specifične težine, larva se diže do vodene površine, a kad tamo stigne, koža larve puca i za nekoliko sekundi izlijeće insekt.

Bez djelova usta i funkcionalnih crijeva, potpuno razvijeni insekt ima samo nekoliko dana za parenje i polaganje jaja prije nego što ugine.

Komisija svake godine, počev od 1999, bira po jednog jedinstvenog insekta kako bi “ljudima približila rijetke vrste”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register