Skijanje ne predstavlja rizik, već okupljanje nakon njega

Objavljeno: 29.11.2020, 11:43h

Mjere za zaštitu od koronavirusa, koje su propisane od strane Nacionalno koordinatno tijela za zarazne bolesti (NKT), poput distance od dva metra, nošenja maski i redovne dezinfekcije, nije jednostavno ispoštovti na skijalištima. Ipak, kako kažu iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), skijanje kao individualni sport ne predstavljaju rizik, već okupljanja koja obično slijede nakon njega.

„Skijanje kao sport, kao individualni sport, prije svega, ne predstavlja epidemiološki rizik. Takođe, treba imati u vidu i opremu koja se nosi prilikom skijanja, koja skoro onemogućava prenošenje infekcije. Ono što predstavlja epidemiološko rizik jesu okupljanja, nakon skijanja, dakle, boravak u kafićima, barovima uz stazu, prilikom okrepljivanja skijaša. Aktivnosti tog tipa nose značajan epidemiološki rizik,“ kazali su iz IJZCG-a.

Što se tiče ove zimske turističke sezone, za koju mnogi vjeruju da je možda neće ni biti, Institut poručuje da njena realizacija zavisi isključivo od poštovanja propisan epidemiloških mjera koje su trenunto na snazi u čitavoj Crnoj Gori.

„Kada je riječ o zimskoj turističkoj sezoni, IJZCG želi vjerovati da smo svi shvatili da poboljšanje epidemiološke situacije isključivo zavisi od poštovanja donesenih mjera. Imamo priliku da poštovanjem mjera stvorimo uslove u kojima bismo mogli imati dobru zimsku sezonu, ali samo budemo striktino poštovali sve zvanične preporuke“, rekli su oni.

Direktor Ski centar “Kolašin 1600” Saša Jeknić kaže da je, uprkos trenutnoj situaciji sa koronavirusom, ovaj Ski centar spreman da dočeka goste.

„Otvaranje zimske turističke sezone planirano je da bude organizovano sredinom decembra mjeseca, što zavisi od sniježnog pokrivača i mjera donijetih od strane NKTa u cilju suzbijanja i sprječavanja širenja pandemije Covid 19 virusa“, kaže Jeknić za PCNEN.

On dodaje da oni posluju sa uvjerenjem „da će se situcaija znatno poboljšati do otvaranja zimske turističke sezone“.

T. Đurnić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register