Crni čaj

by | nov 29, 2020 | Svaštara | 0 comments

Na Boston University School of Medicine sprovedeno je jednomesecno ispitivanje u koje su bile uključene dvije grupe srcanih bolesnika. Jedna je tokom tog perioda pila samo vodu a druga po četiri šolje crnog čaja dnevno. Nakon mjesec dana, u grupi ispitanika koji su pili crni čaj ustanovljeno je za oko 50% poboljšano stanje na oslabljenim krvnim sudovima, što znatno umanjuje faktor rizika od eventualnog srčanog ili moždanog udara.

Osim ovog uticaja na arterije, crni čaj direktno djeluje na srce, mozak i funkciju disanja. Jačina kojom ovaj čaj djeluje na naš organizam povećava se sa većim stepenom kofeina koji može imati u sebi jer je to najbitnija supstanca koja nadražuje ove vitalne centre.

Kofein u crnom caju nadražuje koru velikog mozga, što doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo…

Zatim, crni čaj okrepljuje, umanjuje osjećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišića i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brže reakcije.

Zahvaljujuci kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije osjeća.

Isto tako, crni čaj djeluje stimulativno na rad srca i krvotok.

Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao što im je vrlo sličan i kompletan sistem.

Na Milton Schiffenbauer Pace University ustanovljeno je da crni i zeleni čaj deaktiviraju viruse, što podrazumijeva i herpes. Prema nekim istraživanjima, crni čaj unistava i bakterije, posebno one koje mogu zagaditi organe za varenje i izazvati proliv. Ispijanjem šoljice crnog čaja imamo šansi da uništimo bakterije i viruse u ustima.

Napomena: Preterani unos kofeina moze imati vrlo stetne posledice po organizam pa sa njim treba biti oprezan. U ljekovite svrhe preporučena dnevna doza crnog čaja je 3-4 soljice. Maksimalna dnevna doza crnog čaja za odrasle osobe iznosi 8 šoljica a sve preko toga može prouzrokovati trovanje. (Izvor: priroda-leci-sve.com)

0 Comments

Submit a Comment