MVP zatražilo da ambasador Srbije napusti Crnu Goru

Objavljeno: 28.11.2020, 17:26h

Ministarstva vanjsih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata i zatražilo da napusti zemlju.

“U skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore je proglasilo danas ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića za persona non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru”, piše u saopštenju.

Iz MVP su naveli da je Božović poslije “dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče nazvao Podgoričku skupštinu 1918. oslobođenjem i slobodnom voljom crnogorskog naroda”.

“Time je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, navedeno je u saopštenju MVP koje je Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvalo “nelegalnom” i “nelegitimnom”.

Iz Ministarstva su naveli da su o ovom potezu “na uobičajeni način, notom” obavijestili Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, kao i da će “nota biti uručena i ambasadoru Božoviću”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register