'; ?>

UBERI.ME – zadrugarstvo u doba korone

Objavljeno: 26.11.2020, 16:42h

 Idejni začetnik zadruge baštovana, dr Nebojša Crnogorac kaže da mi ne posedujemo zemlju, nego joj samo služimo neko vrijeme u okviru svojih moći

Zahvaljujući poklonu prijateljice, dr Nebojša Crnogorac je 2007. godine postao vlasnik rala zemlje na Lazinama kod Danilovgrada. Nedavno je uzorao dio te ledine (2.000 metara kvadratnih) i ponudio prijateljima parcele za bašte. Tako je počela priča o zadruzi baštovana ’Uberi.me’.

„Za sada smo okupili ekipu od osam zainteresovanih koji će dobiti po 50m2  prostora. Planirali smo još dvoje da primimo, ali nam je važnije da to budu pogodne ličnosti za rad, druženje i stabilan tim. Uostalom, do proleća i početka pravih radova ima još dosta vremena i svaki dogovor je moguć, a neophodna je samo dobra volja i pozitivna energija. Dovoljno je godinu dana da svi vidimo kako ovo funkcioniše i da li ima smisla sve  nastavljati, ali nadam se da će istinski zainteresovani i dalje biti očarani mogućnošću da zajedno radimo i stvaramo obilje povrtlarskih plodova i dobrog raspoloženja՚՚, kaže dr Crnogorac, poznati specijalista grudne hirurgije i onkologije.

Dr Nebojša Crnogorac: Za sada smo okupili ekipu od osam zainteresovanih koji će dobiti po 50m2

 

Zemljište do sada nije korišćeno za povrtarstvo i potrebno je prvo uraditi analizu, od čega će i zavisiti izbor sadnica. Ostaje i da se riješe pitanja zalivanja, borbe protiv korova i biljnih parazita, zaštite i oplemenjivanja tla. Svaki korisnik će saditi kulture po svom izboru, a dr Crnogorac ima afinitet prema čeri paradajzu, ljutim papričicama, tikvicama, patlidžanima, te bundevama Hokaido, patišon i ,Noć vještica’.

Slobodan Radunović, prvi koji je podržao ovu ideju, bavi se poljoprivredom iz hobija, a već nekoliko godina unazad samostalno uspijeva da proizvode čak 80 % hrane za potrebe porodice. Kada mu je Crnogorac pomenuo projekat, osjetio je potrebu da ga podrži i neposredno učestvuje.

“UBERI.ME je značajan zato što je potekao od ljekara. Ako su vrhunski ljekari odlučni da skinu svoje bijele mantile, obuku radne kombinezone i marljivo rade, onda je to dovoljan putokaz za sve nas. U grupi ima i inžinjera, glumaca, novinara… To su sve ljudi ostvareni na profesionalnom planu, koji svoje slobodno vrijeme koriste za sprijateljavanje, razmijenu iskustava i međusobnoj podršci. Biti na suncu i čistom vazduhu, a pri tome se družiti i proizvoditi kvalitetne namirnice, pravi je blagoslov za zadrugare՚՚, kaže Radunović.

Iako je rođen i odrastao na periferiji velikog grada (Beograd), dr Crnogorca je uvijek privlačio otvoreni zeleno – smeđi  horizont ravnice. On kaže da mi ne posedujemo zemlju, nego joj samo služimo neko vrijeme u okviru svojih moći. ,,Usaditi korisnu biljku, pomoći joj da poraste, sazri i da plod predstavlja posebno zadovoljstvo i upravo je to cilj povrtlarstva kome se prepuštamo u ovoj aktivnosti…՚՚, kaže on.

Petra MARKOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na pcnen@t-com.me
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register