Učiteljica Rada Višnjić dobila otkaz

Objavljeno: 25.11.2020, 16:58h

Na izricanje mjere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje Višnjić i ranije izrečena mjera

Učiteljica barske Osnovne škole (OŠ) “Jugoslavija” Rada Višnjić, koja je preko vajber grupe pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira, dobila je otkaz, saopštila je direktorica te škole Biljana Vukmanović.

“Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu od 11. novembra, čiji je subjekat nadzora bila OŠ „Jugoslavija“, odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić”, kazala je Vukmanović, prenosi Mina.

Vukmanović je rekla da je na izricanje mjere prestanka radnog odnosa uticalo i prethodno ponašanje Višnjić i ranije izrečena mjera.

“U obavezi sam da poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju propisano da u javnoj ustanovi i ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa, obrazovanje i vaspitanje svjetovnog karaktera”, dodala je Vukmanović.

Kako je navela, nije dozvoljeno religijsko djelovanje, osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole.

Vukmanović je podsjetila da Zakon propisuje da „obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem“, a nikako da se djeci protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register