Sindikat: Zaposleni u medijima nijesu osjetili pomoć države u doba korone

Objavljeno: 24.11.2020, 15:42h

Sindikat medija Crne Gore je uputio danas inicijativu osnivačima lokalnih javnih emitera, vlasnicima medija, menadžmentu RTCG i Ministarstvu kulture “da se ljudima koji su podnijeli, i dalje podnose,  najveći teret krize koju je izazvao virus korona, da pristojna nadoknada za rad.”

“Od izbijanja epidemiološke krize u Crnoj Gori, niko od medijskih radnika nije osjetio da je država na bilo koji način pomogla medije, iako podaci govore da se na račune medija slilo više od 600.000 eura.

Jedna od prvih mjera Vlade Crne Gore za suzbijanje posljedica novonastale krize je bila pomoć medijima i ona se ogledala i u novcu ali i u raznim olakšicama, i tako je nastavljeno mjesecima, zaključno sa prošlonedjeljnom Odlukom Savjeta Agencije za elektronske medije da za još jedan kvartal oslobodi medije naknade za emitovanje. Ne postoji precizan podatak koliko je koji medij dobio novca, ali iz onoga što se može saznati jasno je da gotovo nema medija kojem nije pomognuto na neki način, iako je to djelatnost koja nije prekidala rad”, naodi se u tekstu inicijative.

U nastavku teksta se dodaje da su zaposleni u medijima, “radeći svoj posao koji je od javnog interesa, bili mnogo više radno angažovani, radili u uslovima u kojima je šansa za zarazu i obolijevanje velika i to kako u redakcijama tako i na terenu”.

“Jedan broj koleginica i kolega je koristio i zakonsku mogućnost odsustva sa posla zbog brige o djeci koja su mlađa od 11 godina, dio njih je obolio ili bio u samoizolaciji… sve to je povećalo obim posla onima koji su ostali da rade. Oni za taj prekovremeni i rad preko standardne norme ni na koji način nisu nagrađeni, čak ni plaćeni u skladu sa zakonom”, konstatuje Sindikat medija mi zahtijeva da ta nepravda bude ispravljena “i da se ljudima koji su podnijeli, i dalje podnose, najveći teret krize koju je izazvao virus korona, da pristojna nadoknada za taj rad”.

“Tražimo da se opštine koje su osnivači lokalnih javnih emitera hitno pozabave ovim problemom i da privatni medji urade isto, jer smatramo da državni novac koji su obilno dobili mora da se troši i na dobrobit zaposlenih, a ne samo da se sliva u džepove vlasnika. Isti zahtijev upućujemo i menadžmentu Javnog servisa”, saopštio je Sindikat medija.

Oni su zatražili i da se objavi “koliko je koji medij, i po kom osnovu, dobio gotovog novca i koliko olakšica i iz kojih sve izvora. Smatramo da je novca bilo dovoljno ali da Vlada nije uradila dovoljno kako bi iskontrolisala njegovo trošenje”.

Sindikat medija ppodsjeća da su ranije zahtijevali “da se novac ne daje medijima koji tokom 2020.

otpuštaju radnike i da to bude uslov da se dobije ova nenadana državna pomoć” I traže da se javnost upozna sa tim da li je i koji medij otpuštao zaposlene od nastanka krize do danas”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply