Rođeni prije vremena

Objavljeno: 18.11.2020, 10:55h

Piše: Ksenija MILOVIĆ

Od 2011. godine, 17.novembar se obilježava kao Svjetski dan prevremeno rođenih beba. Mnoga zdanja u svijetu su toga dana obasjana ljubičastom bojom. Potreba za obilježavanjem ovog dana je upravo zbog toga što je svijest o tome šta znači biti prevremeno rođena beba jako niska.

Svake godine u svijetu se rodi 15 miliona prevremeno rođene djece.

Prevremeni porođaj je svaki porođaj prije navršene 37.nedjelje trudnoće.

Stopa preživljavanja prevremeno rođenih beba zavisi od dijela svijeta u kome su djeca rođena. U nerazvijenim zemljama stepen preživljavanja je jako nizak. Razlog tome je što je potrebna intenzivna njega, savremeni inkubatori- transportni i statični, stručno osoblje.

U poslednjih 20 godina bilježi se porast prevremenih porođaja. Okidač su zdravstveni problemi majke, višeplodne trudnoće, stres koji nosi savremen i brz život.

Nije zanemarljiv procenat djece koja se nakon boravka u inkubatoru suoče sa određenim problemima. Jedan od njih je oštećenje sluha. Beba koja prve nedjelje i mjesece provodi u inkubatoru, ne uspavljuje se uz pjevušenje roditelja niti uz njihove otkucaje srca ( kada ih priviju na grudi ), već uz buku respiratora, nadzornih monitora, što upoređuju sa bukom koju stvara upaljen usisivač na samo jedan metar od vas! Zato je potreba za investiranjem u nove tehnologije neprocenjiva – ovdje imamo male pacijente koji ne mogu da se žale, jer je njihov plač univerzalni način kako se oglašavaju.

Sam naziv za prevremeno rođenu bebu – nedonošče djeluje grubo, pa bi se mogli u budućnosti pozabaviti nalaženjem nekog toplijeg i prikladnijeg termina. Ali, prije svega toga, najbitnije je staviti akcenat na osavremenjavanje neonatoloških odjeljenja i obuku ljekara i drugog medicinskog osoblja, i ne manje važno – uložiti više sredstava za pružanje podrške roditeljima prevremeno rođene djece. Iskustva roditelja koji su prošli ovu bitku sa svojim ,,malim džinovima”mnogo znače, formirana udruženja gdje članovi predstavljaju sve poteškoće, dodatne kontrole ( čiji broj nije mali) nakon izlaska sa odjeljenja neonatologije, ali je potreba za stručnim, psihološkim savjetovalištima  velika. Novopečeni roditelji, čija beba ostaje još neko vrijeme u bolnici, suoče se sa makar dvostrukom ( ili mnogo više od toga ) dozom straha i neizvjesnosti u odnosu na druge roditelje. Martin Couney je izumitelj prvog inkubatora. Nije bio ljekar, ali je imao veliki motiv da napravi prvu ovakvu spravu – njegova ćerka je rođena prije vremena. Od njegovog izuma, koji se finansirao na jedan bizaran način ( Couney je osnovao sajam, vašar, gdje su se kupovale karte i posmatrale bebe u inkubatorima) , prošlo je više od 120 godina. Prevremeno rođene bebe i njihovi roditelji zahtijevaju posebnu brigu i pažnju, potrebno ih je tretirati sa više saosećanja, pomoći da što je moguće više vremena provedu na odjeljenju, u blizini svoje bebe kako bi se taj šok prevremenog rođenja što prije kompenzovao.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply