Protest istoričara iz regiona protiv zloupotrebe istorije Makedonije

Objavljeno: 18.11.2020, 14:34h

Grupa od dvadesetak istoričara iz regiona je danas u otvorenom protestnom pismu zbog bugarske zloupotrebe istorije u procesu eurointegracije Makedonije zatražila od istoričara i političara da ne potpiruju nacionalističke konflikte.

“Sukobi oko istorije i istorijskih simbola ponovo su važna politička tema u Jugoistočnoj Evropi. Poslednjih mjeseci vlada Bugarske prijeti blokadom početka pregovora Brisela i Skoplja, tražeći od Makedonije da prihvati ‘istorijsku istinu’ da makedonski identitet i jezik imaju bugarske korijene i da su makedonsku naciju stvorili Tito i Kominterna. Osuđujemo ovaj slučaj istorijskog revizionizma i zloupotrebu istorije u političke svrhe”, navodi se u pismu.

Ukazuje se da je takav pristup opasan ne samo za istoriju kao humanističku disciplinu, već i za demokratiju i prosperitet i regiona i same Evropske unije.

“Nametanje ‘istorijskih istina’ je neprihvatljivo i opasno. Stvaranje makedonske nacije se ne razlikuje od načina na koje su nastale sve druge nacije, a pravo na samoopredjeljenje je osnovno ljudsko pravo”, istakli su istoričari, prenosi RSE.

Od institucija i država EU su zatražili da reaguju na zloupotrebe istorije, poštujući osnovne principe Evropske unije koji su ugroženi na Balkanu i u Evropi, različitost, antifašizam i demokratija.

“Evropska unija je stvorena kao lijek protiv loših iskustava iz prošlosti i zato ne dozvolimo da se iskrivljavanjem istorije uništavaju principi na kojim se temelji ideja o ujedinjenoj Evropi”, upozorava se u pismu.

Protestno pismo su potpisali Dubravka Stojanović, Husnija Kamberović, Tvrtko Jakovina, Božo Repe, Adnan Prekić, Snježana Koren, Milivoj Bešlin, Damir Agičić, Branimir Janković, Momir Samardžić, Olga Manojlović Pintar, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Srđan Milošević, Aleksandar R. Miletić, Veljko Stanić, Petar Žarković i Dragan Markovina.

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva je izjavila, nakon video konferencije ministara spoljnih poslova EU održane u utorak 17. novembra, da Bugarska u ovoj fazi „ne može da podrži pregovarački okvir sa Republikom Makedonijom“, kao ni održavanje prve međuvladine konferencije, prenosi servis RSE u Makedoniji.

Kako se navodi, Zaharieva je rekla da predloženi nacrt nije odražavao bugarske zahtjeve i nije mogao biti podržan u svom sadašnjem obliku.

Predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da odbijanje Bugarske da odobri pregovarački okvir o pristupanju Makedonije Evropskoj uniji predstavlja poraz politike proširenja EU.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply