Pre/dra/sude

Objavljeno: 16.11.2020, 07:47h

Piše: Ljiljana VUKOVIĆ

 

Juče me telefonom nаzvao jedan marketing guru  da mi kaže ,,Potreban nam je tekst, ali da bude malo više onako za umetničku publiku”. ,,Ne razumem” ukopah se i repetirah. Tišina kao olovo pade izmedju nas i on uzvrati kišom ćoraka. ,,Ma razumes, ne mislim, hoću da kažem, super je, ja lično, baš kažem…”

I ko zna dokle bi to trajalo da se ja ne umorih i da mi misli ne rikošetiraše na jedan događaj iz prošle zime i razgovor sa dragom ženom sa planine. U uvodnom delu i događjaja i razgovora sam uložila značajan napor  da izbegnem minsko polje različitih pristupa dnevno političkim dogadjajima… Moje traganje za temom u kojoj bi nas dve, uz mirisnu kafu i kolačiće, mogle naći predah izmedju sna i jave,  završi se tako što preko ruba bokaste porculanske šolje ispalih ka njoj razvučeno i  bledunjavo opšte mesto.

,,Daaa, predrasude su zastupljena pojava u našoj vrsti” – rekla sam

,,Neee, ne treba imati predrasude prema običnom svetu   – odgovorila je

,,Ko je običan svet, običan u odnosu na šta?U odnosu na tvoju predstavu o svojoj neobičnosti, preciznije izuzetnosti” – pitala sam je.

,,Narod zna” oštro uzvrati i bi jasno da su kafa, kolačici i lagane teme   moguće u nekom drugom kontekstu.

,,Šta je to narod ? Ko je i kakav je ko u tom zbiru?”- bila sam uporna. ,,Ti  kada kažeš narod impliciraš svoju izuzetost, svoje posebno mesto, rezervisano samo za tebe”- tiho sam konstatovala ustajući sa udobne stolice.

Idući ka izlaznim vratima na pamet mi pade rečenica koju je Napoleon Bonaparta skotrljao sa brda Sent Žan prateći bitku kod Waterlooa i koju je moj dobri otac često i rado citirao. ,,Pogledajte ih, dave se kao žapci“ rekao je. Pri tom je mislio na svoje i njihove vojnike  koji su se u podnožju, tokom borbe u kojoj je poginulo više od 50.000 ljudi, klizali i padali u blato.

Naravno da je nisam rekla naglas, jer bih time otvorila novi razgovor i novi zaplet. Umesto toga sam zakoračila u modru I tihu januarsku noć znajući da  priče imaju svoj tok i da uglavnom u određenom momentu postanu nezavisne i od autora i od povoda, a protokom vremena i od stvarnih događaja.

  • Objašnjenje reči  guru na sr.m.wikipedija.org  je ,, težak “, ,, vrlo značajan “. To se da tumačiti na više načina od kojih je jedan od mogućih  i/li o čemu bi se dalo napisati puno priča nekad.  

 

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply