Vjerujem, ne vjerujem

by | nov 13, 2020 | Blog | 0 comments

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić u emisiji „Načisto“, između ostalog, izjavi: „Ako imate vjeru, nećete imati nikakvih problema i nećete se zaraziti pričešćem.“

Poslije krštenja, u sklopu priprema za javni nastup, Isa a.s. (Isus) je molio i postio četrdeset dana u blizini grada Jerihona na brdu Horeb, kako bi vlastitim primjerom pokazao pouzdanje u Uzvišenog i Veličanstvenog Boga. Iako gladan i žedan, nije nasjeo na Sotonin nagovor da kamenje pretvori u kruh i tako utoli glad. Biblija dalje govori da je, uz Isaovo a.s. dopuštenje, poslije posta dozvolio Sotoni da ga prebaci do Jerusalima. I, doista, Nečastivi je odnio Isusa na vrh visokog hrama i počeo ga nagovarati:

„Ako si Sin Božiji, baci se dolje! Ta pisano je: Anđelima Svojim će zapovijediti za tebe i na rukama ćete nositi da se gdje nogom ne spotakneš o kamen (Mt 4,5).“

Na ove iskrivljene i lažne riječi, i pokvareni nagovor Sotone, Isa a.s. odgovara istinom:

„Pisano je, također: Ne iskušavaj Gospodina Boga svojega (Mt 4,7).“

Prokletnik ne odustaje, pa nastavlja: „Sve ću ti dati ako mi se ničice pokloniš (Mt 4,9).“

„Odlazi Sotono! Ta pisano je: Gospodinu, Bogu svom se klanjaj i Njemu Jedinom služi (Mt 4,10).“

***

Hegel: „Znanje mijenja svog nosioca.“

Definitivno, bez imalo sumnje, kod ogromnog broja političkih i „intelektualnih“ vođa čast i krivoverje idu skupa i neraskidivi su dio njihove ličnosti. Toliko su se osilili da bi čak i Bogu zapovijedali. Oni samo vjeruju da vjeruju, i ništa više od toga.

Šta mislite, poštovani građani, da li bi Isus poštovao ljekare i prdržavao se njihovih uputa i naredbi?

Uvaženi mandataru, možda ste i u pravu, „ako vjerujete nećete se zaraziti virusom,“ a šta je sa onima koji vama baš i ne vjeruju…?

0 Comments

Submit a Comment