Kratke crtice o predloženim apostolima

Objavljeno: 06.11.2020, 12:50h

Autor: Omer ŠARKIĆ

♣ Mandataru, koji nema podršku ni koalicije na čijem je čelu bio, svakako nije bilo lako izabrati 12 apostola koji će se svima svidjeti. I to je jedino opravdanje za njega.

♣ Sa dvanaest juče predloženih apostola, izuzimajući Mladena Bojanića, mandatar je opalio šamar većini onih koji su ga branili od neprincipijelnih napada lidera koalicije na čijem je čelu bio.

♣ Od njih 12 tj.11 predloženih ministara, za sada se sa sigurnošću zna da su četiri na ovaj ili onaj način iz njegovog bliskog, privatnog okruženja, uključeni u organizaciju litija, miljenici Crkve i propagatori vjere, kao uosatalom i sam mandatar. Bivšu privatnu i privatizovanu Vladu, zamijeniće opet Vlada iz privatnih krugova novog mandatara.

♣ Predložena Vlada je uglavnom teokratska, u sve više samo formalno sekularnoj državi. Podsjetiću da u Crnoj Gori ima preko 20% nepravoslavaca, te najmanje 30% ateista i agnostika.

♣ Odabirom kadrova, mandatar je ukopao Dritana Abazovića koji mu je davao blanko podršku. Da URA nije podržala predložene apostole, bila bi označena kao glavni krivac za neformiranje Vlade. Podržavši ih, URA je razočarala i izgubila povjerenje kod dobrog dijela svojih glasača i simpatizera.

♣ Predloženim sastavom Vlade, mandatar je pljunuo u lice manjinama i nacionalnim Crnogorcima.

♣ Manjinama je, pored ostalog, poslao poruku da će biti marginalizovane i majorizovane, da se pravoslavlje na mala vrata uvodi kao državna religija i državna politika, da su nesposobni, da nemaju što da traže u novoj, promijenjenoj vlasti. Bošnjacima, da je koruptivno-mafijaški DPS, te koruptivno-nepostička Bošnjačka stranka i SD, ipak bili najbolji izbor za njih. Podrškom predloženim izborom ministara, Demokrate, ali prije svega URA, su se pridružili takvoj mandatarevoj poruci.

♣ Nepisano je pravilo da se svakoj Vladi daje 100 dana da pokaže svoje umijeće prije nego se počne kritikovati. To pravilo već krše profesionalni političari, i to oni kojim je mandatar Krivokapić bio nosilac liste. Iako mi oni nijesu reper u bilo čemu, poslije ovakvog pokušaja poniženja, i razočarenja, novoj Vladi, kao slobodan građanin, ne dajem ni sat.

♣ Oni koji brane predloženi izbor navodeći kao reper kralja Ilira, Miga – paris sen žermena, svemogućeg Belog orla i slične, da kažem, da oni za mene nijesu nikakav reper, već talog i šljam protiv kojeg sam se trideset godina borio – onoliko koliko sam mogao.

Na kraju, ovim putem želim da odgovorim nekim dušebrižnicima koji su mi poručili kako mi 30 godina nije smetalo što u bivšim Vladama nije bilo Srba.

Osim što ih je bilo, jedan dio njih su nacionalni identitet i poglede promjenili samo fiktivno, jer im je to bilo profitabilno. Uostalom, kao i jedan dio njih u opozicji (profesionalnoj), ali ovi u obrnutom smjeru. Ako sam 30 godina bio opozicija bivših vlada, onda mi je valjda smetalo i to!?

A da sam reagovao, može posvjedočiti jedan aktuelni Krivokapićev savjetnik, deklarisani srpski nacionalista (sasvim legitimno deklarisanje), koji mi je još prije 10-12 godina odao priznanje na portalu PCNEN, da sam prvi i jedini izvorni suverenista koji je javno napisao da su Srbi u Crnoj Gori diskriminisani.

Istom, vidim, kao Krivokapićevom savjetniku, nije smetala ta diskriminacija drugih, kroz predloženi sastav Vlade.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register