Mandatar

Objavljeno: 03.11.2020, 10:02h

Autor:Omer ŠARKIĆ

Od kada radim u FOND PIO promjenilo se nekoliko direktora. Čim bi došao novi, uvijek bi pokušao da zavede strogi red, a prvi „poslovni potez“ bi mu bio renoviranje toaleta. To renoviranje bi mu ujedno bila prva zarada, ona mimo regularne. Kasnije bi se stidjeli tako sitnog posla, jer bi „zarađivali“ stotine hiljada, neki i milione eura – mimo plate. Upošljenici bi bili nijemi svjedoci, direktor bi izgubio autoritet, svako bi radio po starom.

Da bi zaveo red, rukovodilac mora biti primjer.

Od kada je formirana nova većina desilo se sve i svašta u pokušajima da ta većina realizuje izbornu pobjedu kroz formiranje Vlade. Predloženi mandatar o kome do juče niko nije znao ništa, postao je bezgrešni idol mase. Ne znajući ništa o njemu, uzimao sam ga sa dozom rezerve, koja se povećavala nakon objavljivanja spornih snimaka i ne uvijek primjerenih izjava. Ipak, vidjevši ko mu sprema svilen gajtan, uzdržavao sam se od pretjerane kritike. Ali, dosta je bilo.

Od posljedica Covida – 19 umro je mitropolit Amfilohije, čovjek sa najvećim autoritetom među većinom pravoslavnog naroda u Crnoj Gori. Ta većina ga je uzdizala do samog Boga, dok je pravoslavna manjina  imala potpuno suprotan odnos i stav prema njemu. Kao inovjercu i pripadniku islamske vjeroispovjesti, nijesam bio njegov obožavatelj, naprotiv. Pored ostalog, zbog neoprostive uvrede koju je uputio muslimanima, nazvavši ih lažnim ljudima u lažnoj vjeri. Ali, u danima žalosti, kako nalaže dobar običaj i komšijska pristojnost, poštovao sam žalost većine i njihov osjećaj – šutnjom, pozivajaću i ostale na nju.

Sahrana preminulog mitropolita je upriličena u jeku pandemije korona virusa, kada su država i tkzv. NKT potpuno izgubili autoritet i kada bilježimo neslavne rekorde po broju zaraženih, proporcionalno broju stanovnika. Lično sam se uvjerio da je zdravstveni sistem pred kolapsom. Nalaz za dijete – koji je bio pozitivan, čekao sam devet dana. Juče sam pred Covid ambulantom, zajedno sa ostalim pacijentima, čekao punih 4 sata da bih bio pregledan: napolju, u gužvi, bez distance i propisanog odstojanja, dok su mnogi praktično padali sa nogu. U toj situaciji, mandatar je bio na sahrani mitropolita, među nekoliko hiljada ljudi, bez maske, bez odstojanja, uzimajući pričest iz zajedničke kašike. Ponašanje mandatara, koji treba da služi za primjer građanima, je slika i prilika direktora sa početka teksta. Kad se mandatar, koji bi trebao biti jedan od najvećih autoriteta i primjer, ponaša tako, ne može se očekivati ni od građana da se ponašaju drugačije. Da mandatar nije populista, ne bi se na taj način „junačio“ na sahrani, već bi pozvao javno građane i Crkvu – čiji je on izbor bio, da sahranu organizuju skromno, uz minimalno prisustvo građanja i najstrožije poštovanje mjera protiv Covida-19. Time bi pokazao da se razlikuje od onih koji su organizovali tzv. patriotski skup u vrijeme pandemije, da misli na svoje građane i uspomenu na samog mitropolita. Jer, ako za desetak dana dođe do kolapsa zdravstvenog sistema – što će se najvjerovatnije desiti, a desetine ili stotine vjernika sa sahrane budu zaraženi, neki i preminu, i Crkva i mandatar će snositi odgovornost – bar onu moralnu. Na kraju krajeva, ni počivšem mitropolitu – ako je bio onakav kakvim ga većina vidi, ne bi bilo drago da iko bude zdravstveno i životno ugrožen zbog njegovog odlaske sa ovog svijeta. Uz sve navedeno, sam mandatar – koga čeka izuzetno težak i nezahvalan posao, zbog svojih godina lako može biti zdravstveno ugrožen i onemogućen da neko vrijeme obavlja svoje poslove. Skromna sahrana, u ovakvoj situaciji, uz prisustvo svenštenstva i njemu najbližih ljudi, svakao ne bi u bilo kom pogledu umanjila poštovanje prema mitropolitu. Naprotiv, skromnost je u duhu hrišćanstva i svih monoteističkih religija.

Poslednja izjava populističkog mandatara, u kojoj Vladu i dvanaest ministara upoređuje sa dvanaest Hristovih apostola, meni više nije toliko začuđujuća, samo kontinuitet njegovih nastupa. Društvo nam postaje teokratsko, intelektualna elita mudro čuti plašeći se linča, dok Bečić i Abazović još mudrije tihuju – da se ne zamjere trenutnom raspoloženju mase.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register