NKT: Drastično kršenje mjera protekla tri dana

Objavljeno: 02.11.2020, 19:07h

Zbog izvjesnih posljedica, NKT poziva građane da poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijesu neophodni i štite djecu i stare od vanporodičnih okupljanja

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti najoštrije je osudilo drastično kršenje propisanih epidemioloških u protekla tri dana, saopšteno je večeras. Zbog izvjesnih posljedica, NKT poziva građane da u narednim danima u potpunosti poštuju preventivne mjere, izbjegavaju sve kontakte koji nijesu neophodni i štite djecu i stare od vanporodičnih okupljanja.

“Predstavnici nove parlamentarne većine, sveštenstvo SPC uključujući i dio zdravstvenih radnika svojim ličnim primjerom nepoštovanja propisanih mjera i podsticanjem na masovno prisustvo, pokazali su neshvatljivu neodgovornost prema zdravlju i životima građana. Posljedice ovakvog postupanja u jeku drugog talasa pandemije, u narednim danima će izvjesno dodatno otežati epidemiološku situaciju, dodatno opteretiti zdravstveni sistem i ugroziti živote velikog broja građana”, piše u saopštenju NKT-a.

Konstatovano je da nepoštovanje i podsticanje na nepoštovanje mjera i ovaj put dolazi, po pravilu, sa onih adresa koje su najglasnije u kritici NKT-a.

“Ogromno povjerenje građana u NKT do polovine godine bio je uspjeh koji se nije mogao oprostiti sa prepoznatljivih političkih adresa. Kontinuirani napadi i optužbe usmjereni ka NKT-u imali su za cilj da epidemiološku situaciju učine nestabilnijom i da otežaju časnu i profesionalnu borbu za očuvanje zdravlja svih građana. Svjedočili smo optužbama da virus ne postoji, da je izmišljotina Zapada i da ne predstavlja opasnost, da plaćamo pacijente da prihvate da borave u bolničkim krevetima, da su mjere koje donosimo političke. Bilo je i brojnih pokušaja lične diskreditacije članova NKT-a.”

“Za to vrijeme najglasniji kritičari su najviše kršili mjere, crtali mape na koji način se ilegalno prelaze crnogorske granice i unosi virus u našu državu, organizovali i podržavali održavanje serije masovnih skupova, koji su trajali mjesecima, sa elementima neshvatljivih epidemioloških rizika kojih nijesu bila pošteđena ni djeca. Svjedočili smo i pokušajima sakrivanja takvih rizika od očiju javnosti, što jasno govori da je to urađeno svjesno”, dodaju iz NKT-a.

Preporuke NKT-a

NKT, kako se navodi, iskazuje puno razumijevanje za brojne inicijative i reagovanja građana i privrednika, a posebno ugostiteljskog sektora, koji su pretrpjeli mnoga odricanja i čija je egzistencija teško pogođena restriktivnim mjerama.

“Sada, kada svi svjedočimo najgrubljem kršenju mjera, s pravom se pitaju za šta su se žrtvovali i kakav je smisao daljeg zadržavanja mjera koje ih teško pogađaju i ugrožavaju njihov opstanak, brojna radna mjesta i egzistenciju brojnih porodica. Zbog toga NKT je preporučilo IJZ da dodatno sagleda opravdanost zadržavanja restriktivnih mjera koje pogađaju privrednike. U slučaju zadržavanja tih mjera, NKT predlaže Vladi da razmotri mogućnost povećanja iznosa subvencija za zaposlene u djelatnostima koje su pogođene restrikcijama”, piše u saopštenju nakon sjednice.

NKT je dalo preporuke Kriznom medicinskom štabu da zbog aktuelnih dešavanja, a u cilju sprječavanja blokade rada zdravstvenog sistema napravi plan povećanja bolničkih postelja u postojećim COVID bolnicama i aktiviranja novih, i uradi analizu rizika od obolijevanja medicinskog kadra s obzirom na visoku izloženost.

“NKT je konstatovalo da je Uprava policije u Zakonom utvrđenoj proceduri obavijestila nadležno državno tužilaštvo o slučajevima kršenja mjera, na Cetinju i u Podgorici i iskazalo očekivanje blagovremene i efikasnije reakcije nadležnog organa”, saopšteno je.

 

Istaknuto je da borba za zdravlje građana nije prekinuta ni poslije izbora, jer nije prestala potreba za brigom za zdravlje građana.

Foto: gov.me Foto: gov.me

 

“Konstatovano je da je NKT sa brojnim nadležnim institucijama, operativnim štabovima, na lokalnom i državnom nivou, uz podršku brojnih donatora, a posebno sa odgovornim, posvećenim i požrtvovanim zdravstvenim radnicima obezbijedio da u dosadašnjim izazovima zdravstveni sistem pokaže svoju punu funkcionalnost i stabilnost. I ovom prilikom NKT je iskazao poštovanje i zahvalnost svim građanima koji su dali doprinos našoj zajedničkoj borbi, uvjereni da je jedini put za prevazilaženje ove krize da ukupno crnogorsko društvo pokaže punu solidarnost, zajedništvo i odgovornost”, zaključuje se.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register