Kako nošenje maske može da utiče na oralno zdravlje?

Objavljeno: 02.11.2020, 07:32h

Ako ste primijetili da u poslednje vrijeme imate problema sa usnom dupljom, na zubima su vam se pojavile mrlje ili imate loš dah, uzrok može biti činjenica da dugo nosite masku.

Dok nosite masku za lice, u ustima se koncentriše ugljen-dioksid koji stvara kiselije okruženje. Zbog toga nastaje neravnoteža oralnog mikrobioma jer u našim ustima žive stotine milijardi mikroorganizama i utiču na način na koji naše tijelo podstiče zdravlje i odgovara na bolesti. Bez zdrave usne duplje nema ni zdravog tijela.

“Naučili smo da je naš imunitet ključan u borbi protiv kovida-19, pa ako imate upalni proces u ustima, vaš imunitet je snižen”, kaže dr Kuratola i ističe da je važno razumjeti povezanost zdravlja usta i tijela.

Doktor je dodao da dobra oralna higijena može da pomogne u stvaranju zdravog mikrobioma i smanjenju upala.

“Najjednostavniji način za brigu o svom zdravlju je redovna higijena zuba i usne duplje. Izbjegavajte grickalice i unos šećera između obroka, jer i to utiče na mikrobiom. I naravno redovno konzumirajte vodu”,  poručio je doktor ističući kako je važno nositi masku, ali svi bismo ipak morali da  budemo svjesni šta se dešava iza nje kako bismo se bolje zaštitili i očuvali zdravlje.

Takođe je važno da se maske redovno mijenjaju. Ukoliko koristite maske koje se peru, najčešće na 40 stepeni, obavezno ih malo prepeglajte kada se osuše. (Izvor:24sata.hr )

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register