Crnogorska partija demantuje Vučića

Objavljeno: 01.11.2020, 14:03h

Od četiri kulturna društva u multikulturalnoj opštini, jedino su crnogorskom društvu u 2020. godini uplaćena sredstva u iznosu od nula dinara

Crnogorska partija je demantovala navode predsjednika Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića da je u opštini Mali Iđoš „uveo“ tu stranku u lokalnu vlast i da je „pomagao Crnogorcima“.

Kako se navodi u saopštenju Crnogorske partije „SNS je došao na vlast u Malom Iđošu pobjedom na lokalnim izborima 2016. godine, a vladajuća većina u toj opštini formirana je bez učešća i konsultacija sa Crnogorskom partijom“.

„SNS kao najjača partija i pobjednik izbora nije pokazala interesovanje ni za kurtoazni razgovor sa Crnogorskom partijom. Takva situacija se crnogorskoj zajednici dogodila prvi put od 2004. godine, od kada ima odbornike koji zastupaju njene interese u opštini Mali Iđoš“, piše u saopštenju, prenosi Beta.

Dodali su da je povjerenik za tu opštinu Zoran Martinović „nedemokratskom političkom odlukom“ da Crnogorska partija kao manjinska stranka ne participira u lokalnoj vlasti najavio dolazak „sve težih i težih vremena za nacionalno izjašnjene Crnogorce u opštini Mali Iđoš“.

„Ta teška vremena su nastupila nakon izglasavanja crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovesti i neviđene negativne medijske kampanje u Srbiji usmjerene protiv Crne Gore i crnogorskog kulturnog, duhovnog, jezičkog, nacionalnog i državnog identiteta“, navela je Crnogorska partija.

Dodali su da je opština Mali Iđoš na talasu takve atmosfere ukinula, pa nakon šest mjeseci odredila, „ponižavajući iznos“ za sufinansiranje jedinog dječjeg Crnogorskog kulturno-prosvetnog društva u Srbiji, i tako dovela u pitanje opstanak i funkcionisanje jedinog Crnogorskog kulturnog centra u Srbiji i jedine Crnogorske biblioteke i čitaonice u Srbiji.

„Od četiri kulturna društva u multikulturalnoj opštini, jedino su crnogorskom društvu u 2020. godini uplaćena sredstva u iznosu od nula dinara“, navodi se u saopštenju.

Podsjetili su Vučića da opština Vrbas, u kojoj je na vlasti takođe SNS a poverenik te partije ista osoba kao u opštini Mali Iđoš, „uporno izbejgava“ da uvede, pored srpskog, mađarskog i rusinskog, i crnogorski jezik u službenu upotrebu, iako su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi i tu obavezu definiše obavezujuća zakonska norma.

Crnogorska partija je reagovala na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića date za TV Vijesti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register