IJZ ponovo poziva na poštovanje mjera NKT

by | okt 31, 2020 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Molimo sve građane da se striktno pridržavaju mjera prevencije jer jedino tako možemo sačuvati živote, sopstveno, kao i zdravlje svojih najbližih.

Iskazujući saučešće svim vjernicima, svještenstvu i monaštvu SPC-a i u potpunosti uvažavajući poštovanje koje je počivši Mitropolit imao u narodu, još jednom moramo istaći ono što svi znamo – da svako masovno okupljanje i nepoštovanje mjera tešku situaciju čini još težom.

U situaciji koju moderan svijet ne pamti, mi, ljekari epidemiolozi, nemamo drugi način osim da apelujemo na svijest i savjest. I kad nismo zadovoljni, nemamo pravo da odustanemo i nećemo odustati, posebno u najtežim javnozdravstvenim trenucima i pred izazovima koji su pred nama, ovjavio je Institut za javno zdravlje na svom Tviter nalogu.

Mitropolija crnogorsko primorska je takođe pozvala građane da poštuju mjere NKT-a.

“Svjesni cjelokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje je novoprestavljeni Mitropolit uživao, još jednom apelujemo na sve učesnike ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, da nose maske i drže distancu. U cilju obezbjeđivanja što veće zaštite nabavljeno je 5000 zaštitnih medicinskih maski koje će danas biti podijeljene onima koji ne budu istu imali”, navodi se u saopštenju.

Prema važećim naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), okupljanje na otvorenim javnim mjestima ograničeno je na najviše 40 osoba, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Zabranjeni su vjerski skupovi na otvorenim javnim mjestima, osim na površinama pripadajućih vjerskih objekata uz preporuku vjerskim zajednicama da vjerske obrede vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

Zabranjena su i primanja saučešća, a sahrane se, prema važećim naredbama, obavljaju isključivo u užem krugu porodice.

0 Comments

Submit a Comment