Naučnici: Antitijela nijesu jedina zaštita od korone

Objavljeno: 30.10.2020, 16:04h

Antitijela su uglavnom kratkog vijeka jer jednom kad odrade posao, vašem tijelu više nisu neophodna

Nivo antitijela može brzo da nestane kod ljudi koji su preležali virus korona, ali to ne mora da bude nužno loša vijest za imunitet, rekli su danas britanski eksperti, dodajući da „to ne znači automatski da će zaštita vakcinom biti slaba ili kratkotrajna“ jer antitijela nisu jedina zaštita imuniteta od korone.

Stručnjaci za imunologiju i viruse su upozorili da ne treba puno čitati o nivou antitijela u krvi pacijenata koji su preležali virus, jer antitijela nisu jedini sistem imunološke odbrane, objavio je Rojters, prenosi Tanjug.

„Koncentracija antitijela u krvi ne znači koliko je jak imunitet“, rekla je Elenor Rajli, profesor za imunologiju i infektivne bolesti na Univerzitetu Edinburg.

Ona i njene kolege kažu da nestanak antitijela u krvi ne objašnjava na koji način organizam gradi imunitet za infekcije.

„Imunitet nije nešto što možemo da izjednačimo sa nivoom antitijela ili odgovorom T-ćelija. Imunitet je sistem koji radi na drugi način i sledeći put kada se sretnete sa infekcijom, ne mora da znači da ćete je zakačiti, a ako je zakačite, ne mora da znači da ćete se ozbiljnije razboljeti. To se zove zaštitni imunitet“, rekla je Rajli.

Zato, mnoge potencijalne vakcine protiv Kovid 19 su napravljene da naprave jači imunitet, tako što će „prizvati” jaču takozvanu „imunološku memoriju“.

„Antitijela su uglavnom kratkog vijeka jer jednom kad odrade posao, vašem tijelu više nisu neophodna“, rekao je Džonatan Stoje, glavni virolog na britanskom Institutu „Fransis Krik“.

„Takozvane memorijske ćelije mogu da odgovore sasvim dobro u borbi protiv nove infekcije“, rekao je on.

Poslije Kovida 19, naučnici još ne znaju koja količina imunološkog sistema će se ispostaviti dovoljnom. Međutim, mnogi proizvođači vakcina naznačavaju odgovore antitijela i T-ćelija, koji su viđeni kao bitni za dugotrajan imunitet, dodaje Rojters.

„Imunološki sistem je veoma komplikovan. Znamo da su antitijela takođe važna, ali nije sve do antitijela. Važna stvar su imunološke memorijske ćelije“, rekao je Lorens Jang, profesor molekularne onkologije na britanskom Varvik Univerzitetu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register