NASA najavila ‘uzbudljiva otkrića o Mjesecu’

Objavljeno: 23.10.2020, 09:49h

Nisu otkriveni detalji, ali je moglo da se pročita da je u vezi sa naporima da Mjesec postane važna tačka za istraživanje dubokog svemira, prenosi PC press.

Konferencija je najavljena za 26. oktobar i u vezi je i sa Artemis programom, u okviru kojeg bi do Mjeseca 2024. godine trebalo da stigne i prva žena, a nakon toga bi Zemljin satelit trebalo da postane baza, usputna stanica za misije do Marsa, koje bi trebalo da krenu poslije 2030. godine.

Vitalnu ulogu u ovom otkriću odigrala je i Sofia – modifikovani Boeing 747 koji leti više od bilo koje zemaljske letjelice i ima ugrađeni teleskop, koji se nalazi na sredini leteće opservatorije. Teleskop sakuplja infracrveno svijetlo, što znači da može da vidi i one fenomene koji pri običnom svijetlu ostaju nevidljivi. Prednost ove letjelice je u tome što leti iznad 99% vodenih isparenja u atmosferi koja inače zamagljuju pogled na kosmos. Opservatorija se najviše fokusira na udaljene planetarne sisteme, rađanje i smrt dalekih zvijezda, ali i na bliže objekte poput Mjeseca.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply