Ljubitelji horora otporniji na pandemiju

Objavljeno: 23.10.2020, 09:04h

Studija Univerziteta u Čikagu pokazuje da se ljubitelji horor filmova bolje psihički nose sa prisustvom koronavirusa i mjerama koje svakodnevicu okreću naglavačke, prenosi RTS.

“Fanovi horor filmova manje pate od stresa izazvanog pandemijom, anksioznosti, nesanice ili drugih simptoma depresije”, kaže za Dojče vele doktorant na Univerzitetu u Čikagu Koltan Skrivner, autor nedavno objavljene studije.

Istraživači su još u aprilu – dakle tokom prvog talasa pandemije, dok je strah bio na vrhuncu – ispitali 322. ljudi o tome kakve filmove gledaju i koliko ih pandemija psihički tišti.

Istraživači su zaključili da se posebno dobro sa pandemijom suočavaju ljubitelji preperskih filmova (‘preper’ od engleskog ‘prepare’, pripremiti se) o preživljavanju u doba apokalipse, najezde zombija ili vanzemaljaca.

Američki magazin Psychology Today na svom portalu piše da se sklonost hororima može objasniti benignim mazohizmom. Ta teorija kaže da, ako znamo da smo bezbjedni, to jest da prava opasnost ne prijeti, onda možemo da uživamo u osjećajima koji su, inače, negativni, kao što su bol, strah, umor ili gorak ukus.

Magazin navodi da, prema drugoj teoriji, u zastrašujućoj fikciji uživamo jer nam omogućava da zamišljamo scenarije i pripremimo se na slične situacije iz stvarnog života.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply