Beograd: Protest desničara na otvaranju festivala ’Mirëdita’

Objavljeno: 22.10.2020, 18:56h

Ovaj festival, koji se održava od 2014., je i proteklih godina bio na meti desničarskih i navijačkih grupa.

Jake policijske snage obezbeđuju beogradski Centar za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u kome je u toku otvaranje festivala savremenih umjetnika sa Kosova „Mirëdita, dobar dan!“, a protiv koga protestuju desničarske organizacije.

Učesnici festivala sa Kosova došli su ranije, pod policijskom pratnjom.

Nekoliko stotina ljudi, predvođenih predsjednicom desničarske Srpske stranke Zavetnici Milicom Đurđević Stamenkovski, došlo je oko 18 časova do kordona policije koji ih je zaustavio desetak metara od ulaza u CZKD.

Okupljeni mašu zastavama Srbije i ‘Zavetnika’, drže transparente sa fotografijama srpskih manastira na Kosovu i uzvikuju parole o Kosovu, ali i uvrede učesnicima festivala, prenosi RSE.

U dvorištu CZKD-a u međuvremenu je u toku otvaranje festivala, a publici se obraćaju organizatori. Manji incident dogodio se i na tom mjestu, kada je jedan muškarac na kratko uzeo mikrofon od organizatora predstavljajući se kao Srbin sa Kosova. U namjeri da prekine program, spriječilo ga je obezbjeđenje.

Ovaj festival, koji se održava od 2014., je i proteklih godina bio na meti desničarskih i navijačkih grupa. CZKD, u kome se održavao dio programa, je 2018. godine bio pod opsadom policije zbog protesta desničara.

Festival koji će trajati do 24. oktobra, otvara pozorišna predstava „Ja sam sebi žena“, Kuštrima Kolićija u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi priču o životu transrodne osobe – Njemice Šarlot fon Mahlsforf (Charlotte von Mahlsdorf), koja je preživjela nacistički režim.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promjene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, saopštili su organizatori.

Sjutra, drugog dana festivala, biće održana debata „Kosovo – nasleđe sećanja“, uz istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana festivala održaće se debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu, a festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj, čitanjem odlomaka iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“ koja je originalno objavljena i na srpskom jeziku.

Publika će moći da odgleda i film „Agina kuća“, pogled na život pet žena kroz oči devetogodišnjeg dječaka koji traga za svojim ocem.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply