Tvorac ruske vakcine: Izbjegavanje alkohola u vrijeme vakcinacije

Objavljeno: 02.10.2020, 12:54h

Na proizvodnju antitijela negativno utiče svaka vrsta alkohola, uključujući pivo i vino.

Direktor centra „Gamaleja“, koji je razvio vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik V“, Aleksandar Gincburg posavjetovao je pacijentima da se uzdržavaju od alkohola tokom perioda vakcinacije, jer to ometa stvaranje antitijela.

“Za one koji žele da se vakcinišu potrebna je anti-alkoholna kampanja“, rekao je Gincburg.

On je precizirao da na proizvodnju antitijela negativno utiče svaka vrsta alkohola, uključujući pivo i vino.

Gincburg je dodao da se u periodu vakcinacije protiv korone mogu koristiti složeni vitamini, ljekovi protiv bolova i drugi ljekovi, osim citostatika, prenosi Sputnjik.

„Uzimanje kompleksnih vitamina nakon vakcinacije je čak veoma dobro. Jedino što ne treba uzimati su ljekovi citostatici ili one koji djeluju toksično na ćelije. Većina antibiotika ne djeluje, ali među njima ima i onih koji djeluju negativno na naše ćelije, toksično. I njih je bolje izbjegavati. Ali treba se konsultovati sa ljekarom. Obično antibiotici ne djeluju na naše ćelije ni na koji način“, objasnio je Gincburg.

On je takođe dodao da na prve znake temperature nakon vakcinacije treba popiti paracetamol, jer to ne može nanijeti nikakvu štetu.

Ministarstvo zdravlja Rusije je u avgustu registrovalo prvu vakcinu na svijetu za prevenciju kovida 19, koju je razvio Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ i proizveo zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register