Advokat MCP: Ugovor sa državom da potpiše mitropolit

Objavljeno: 02.10.2020, 09:42h

Takve ugovore potpisuje Crkva kao matica, odnosno SPC kao pravno lice i u njeno ime nadležne episkopije sa svim atributima koje imaju u toj državi

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) obavezno treba potpisati prije i nevezano za povlačenje ili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a potpis u ime Crkve treba da stavi u Crnoj Gori mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, ocijenio je opunomoćeni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, advokat Dalibor Kavarić, piše Dan.

On je, povodom polemike oko izmjena ili ukidanja spornog zakona, te da li temeljni ugovor treba potpisati sa crkvenim vlastima na Cetinju ili u Beogradu, kazao da ono što je sigurno jeste da će ugovornu stranu opredijeliti sama Crkva, a ne političari, a što je u ovom slučaju SPC Patrijaršija u Beogradu, koja u Crnoj Gori djeluje preko svojih nadležnih episkopija, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske.

“Temeljni ugovor sa SPC u Crnoj Gori obavezno treba potpisati prije i nevezano za povlačenje ili izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Vjerovatno će kao npr. i u slučaju Hrvatske, i u Crnoj Gori nadležni episkopi zastupati SPC prilikom zaključenja Ugovora, a sve na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda SPC i specijalnog ovlašćenja Sinoda koje potpisuje patrijarh, i u kome se oni ovlašćuju da u ime svojih episkopija i u ime SPC potpišu ugovor u ovom slučaju sa državom Crnom Gorom. Crkva je sama organizovana tako da je patrijarh zakonski zastupnik cijele Crkve i ujedno i svoje eparhije Mitropolije beogradsko-karlovačke. S tim što s obzirom na to da se radi o aktu velikog značaja koji trajno opredjeljuje budućnost Crkve u jednoj državi, takve ugovore potpisuje Crkva kao matica, odnosno SPC kao pravno lice i u njeno ime nadležne episkopije sa svim atributima koje imaju u toj državi”, pojašnjava Kavarić za novosti.rs.

On navodi da temeljni ugovor ne može potpisati Episkopski savjet, jer je u pitanju samo operativno tijelo, ali ne i pravno lice.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register