Vitamin D bi mogao biti oružje protiv koronavirusa

by | okt 1, 2020 | Svaštara | 0 comments

Britanski zastupnik David Davies i biznismen Matt Ridley⁠ podijelili su dva istraživanja koja pokazuju snažnu povezanost između pada imuniteta zbog koronavirusa i nedostatka vitamina D, prenosi Telegraph.

Vadim Backman, jedan od autora istraživanja, kazao je da bi zdrav nivo vitamina D mogao utjecati na smanjenje stope smrtnosti od virusa.

U sklopu ispitivanja koje se odvijalo u Univerzitetskoj bolnici Reina Sofia u Španiji, 50 od 76 zaraženih pacijenata dobijalo je vitamin D. Preostalih 26 nije. Ispitivanje je pokazalo da je 50 posto pacijenata koji nisu dobili vitamin D završilo na intenzivnoj njezi.

Drugim riječima, pojašnjava Backman, vitamin D smanjuje mogućnost da će pacijent završiti na intenzivnoj njezi za 25 posto.

Proučavajući povezanost visoke učestalosti nedostatka vitamina D u zemljama sjeverne hemisfere i moguće uloge vitamina D u suzbijanju teških upala i infekcija kakva je Covid-19, irski istraživači napominju da postaje jasnije kako zemlje na južnoj hemisferi, poput Australije, bilježe relativno nisku stopu smrtnosti od koronavirusa.

Nedostatak vitamina D povezan je sa starosnom dobi, hipertenzijom, dijabetesom, kao i pretilošću, dok su svi od ovih faktora povezani s povećanim rizikom od teškog oblika infekcije.

Iako ljudi u najvećoj mjeri vitamin D crpe iz sunčeve svjetlosti, ovaj vitamin prisutan je i u namirnicama poput konzervirane ribe, lososa, gljiva, sira, jaja ili goveđe jetre. (Izvor:klix.ba)

0 Comments

Submit a Comment