Povlačenje Zakona o vjeroispovijesti nemoguće bez nove Vlade

by | okt 1, 2020 | Novosti | 0 comments

Inicijativa predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića da se prije formiranja Vlade u Skupštini povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti je pravno nemoguća i otvaranjem tog pitanja nepotrebno se komplikuje proces pregovora oko formiranja nove vlade.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti”, navodeći da bi prestanak važenja Zakona u cjelini zahtijevao intervenciju Vlade, te da niko ne vjeruje da Vlada, na čelu sa Duškom Markovićem, koja još vrši svoju funkciju ima spremnost da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori (SPC) u tehničkom mandatu.

Knežević je prije dva dana tokom sastanka sa kandidatom za mandatara Zdravkom Krivokapićem, u ime svoje partije, predložio da novouspostavljena parlamentarna većina i prije izbora vlade, povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Nakon toga bi se, kako je ocijenio, stvorili preduslovi da država Crna Gora potpiše Temeljni ugovor sa SPC i patrijarhom srpskim Irinejom. Kneževićev predlog podržan je juče i na sjednici Predsjedništva DNP-a, uz konstataciju da bi nakon pomenutih poteza, u prvom kvartalu 2021. godine trebalo donijeti novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Pravnik i bivši ministar pravde Dragan Šoć je kazao “Vijestima” da je Kneževićeva inicijativa da se zakon povuče pravno nemoguća, pojasnivši da je izraz „povući“ laički, te da Zakon može prestati da važi u cjelini, što bi zahtijevalo intervenciju Vlade.

On je istakao da je predlagač zakona bila Vlada i da s obzirom na to da je zakon ušao u pravni sistem, može samo da se donese zakon o prestanku važenja zakona u cjelini.

„Na primjer, koji zakon će važiti ako taj prestane da važi i čitav niz praktičnih problema koji se time otvara…”

Šoć, koji je član ekspertskog tima Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) za pregovore sa Vladom o tom Zakonu, istakao je da su izmjene i dopune Zakona dobro rješenje, jer u tom slučaju nije nužno da se Vlada izjašnjava, što bi se poklopilo sa zahtjevima Crkve.

„Treba ići na izmjene zakona u onom dijelu u kojem su one bile označene od Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori i da se time problem riješi… Uobičajeno se izjašnjava Vlada, ali nije nužno. Može čak i postojeća vlada da kaže da se ne slaže sa tim ako takav predlog upute poslanici, ali to nema ni formalnu ni političku težinu koju bi imala činjenica da se čitav jedan zakon izuzima, odnosno prestaje da važi“, kazao je Šoć.

On je podsjetio da je u proteklom periodu Crkva insistirala samo na dvije tačke: „Da se imovinska pitanja izuzmu iz tog zakona i da se tretiraju kao i svako drugo imovinsko pitanje… Drugo, da se precizno izdvoje pitanja evidencije kao deklarativnog akta, koji bi se odnosio na tradiconalne crkve u odnosu na one koje su novoformirane“, objasnio je Šoć.

Istakao je da crkva nije stavljala pod znak pitanja čitav Zakon iako je, pojašnjava Šoć, imala kritičkih primjedbi i na druge odredbe.

0 Comments

Submit a Comment