Navaljni: Tvrdim da Putin stoji iza mog trovanja

Objavljeno: 01.10.2020, 09:52h

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni ne sumnja da predsjednik Rusije Vladimir Putin stoji iza njegovog navodnog trovanja i kaže da se ne plaši ruskog predsjednika.

“Tvrdim da Putin stoji iza tog zločina i nemam nijednu drugu verziju onoga što se dogodilo”, rekao je Navaljni u intervjuu za njemački Špigl, čiji je samo jedan dio pušten u javnost prije konačnog objavljivanja.

Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru, odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gdje je pao u komu, a potom i u Berlin, gdje su njemački ljekari rekli da je otrovan jakim nervnim gasom, podsjeća Tanjug.

Govoreći o trenutku kada je nervni gas počeo da djeluje, Navaljni je rekao da u tom momentu čovjek ne osjeća bol, ali da zna da umire.

Navaljni je rekao i da će se vratiti u Rusiju.

“Moj zadatak je da ostanem neustrašiv. I ja nemam strah”, rekao je kritičar Kremlja za Špigl, prenosi Rojters.

Zapad je, kako navodi Rojters, tražio objašnjenje od Kremlja, koji negira bilo kakvu umiješanost u incident.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

 1. Dragan Dragovic says:

  Zadatak nije bio tako postavljen

  U Rusiji se tačno znaju tri osobe u vrhu opozicije kojma ne smije da fali dlaka sa glave. A ako fali, onda se kaže da je mig dao Putin. Jedan od te trojke je Aleksej Anatolijevič Navaljni, koji je direktno optužio Putna da stoji iza njegovog trovanja.
  Bez obzira na to, Dmitrij Peskov je više nego u pravu kad kaže da Navaljni nema, niti može imati bilo kakvih dokaza o umiješanosti Putina u njegovo trovanje, kao i pokušaj ubistva. Jedino u čemu Navalni može biti siguran jeste to da oni koji su ga otrovali, prvo nijesu amateri u svom poslu i drugo, da su napravili vrlo precizan ” tajming “, odnosno vrlo precizno vrijeme kada i gdje je on trebao da umre. A po njihovom planu, smrt je trebala da nastupi u avonu kojim je Navaljni letio iz Tomska u Moskvu. Bolovi i teško disanje nastupaju jedan sat nakon uzlijetanja, i pošto, ovako otrovanoj osobi, niko u avionu ne može da pomogne, sigurna smrt nastupa u narednih dva sata, tj. prije nego što avion sleti u Moskvu. Srećom po Alekseja, nije to krenulo onako kako je zamišljeno. Niko od organizatora ubistva nije ni sanjao da će neki potpuno anonimni pilot lokalnog aviona imati toliko hrabrosti da samostalno donese odluku da sleti u Omsk, i ako je dobio upozorenje od dispečera aerodroma da se u zgradi aerodroma navodno nalazi bomba i da zbog toga nije dozvoljeno slijetanje aviona. I pored svih upozorenja, nepoznati pilot je sletio na aerodrom u Omsku – na svoju ruku. Drugo, anonimni ljekar hitne pomoći koji je – na aerodromu sačekao gotovo mrtvog Navalnog istoga momenta je dao Alekseju jaku injekciju protiv trovanja. I slobodno se može reći da su ove dvije nepoznate osobe ( pilot i ljekar ) spasili Navaljnom život . To što su uradili je herojski čin dvojice anonimnih ljudi zato što su obojica dobro znala da se radi o Navaljnom, koga je vladajuća nomenklatura odavno žigosala kao narodnog neprijatelja broj 1. A u Rusiji, kao što se dobro zna – bez odovarajućih instrukcija sa viših instanci – ništa na svoju ruku se ne smije raditi kad je u pitanju takva ličnost ao što je Navaljni. Dalje, treća osoba je bila Angela Merkel koja je direktno tražila od Putina da ON lično da ” ukaz ” da se Navaljni prebaci iz Omska u bolnicu u Njemačkoj. U Rusiji se smatra da Putin apsolutno nikoga ” ne sluša ” sem Merkelove. Nakon razgovora sa njom, svi koji su trebali da dobiju, dobili su vrlo jasna i precizna upustva iz Kremlja, tako da je njemački avion sa medicinskom opremom i ljekarima bez problema sletio u Omsk, ukrcao Navaljnoga, i istoga momenta se vratio u Njemačku. Sve ostalo dalje, je išlo u korist Navaljnog.

  Vladimir G. ima sasvim drugu teoriju. On je svojevremeno bio “visokopostavljeni” oficir KGB-a, sve dok nije napustio Rusiju; sada živi u Americi. Rekao sam mu da se nadam da će Navaljni brzo ozdraviti i da neće imati većih posledica trovanja, i prenio sam mu pitanje jednog mog američkog poznanika, koji je rekao : ” Očigledno je da su ” Rusi tako slabi ” da nisu u stanju da ” pošteno” otruju čovjeka “. V.G. se nasmiješio i rekao : ” Kakva zabluda. On griješi – uostalom kao i svi Amerikanci. U ovome su Rusi nenadmašni. A zašto Aleksej Anatolijevič nije umro ?! Pa, prosto zato što zadatak nije bio tako postavljen. Da jeste, Navaljni ne bio više među živima. Ovo se desilo baš u vrijeme bjeloruskog bunta, kako bi se pažnja Zapada sa Bjelorusije i Lukašenka prebacila na Navaljnog. Alekseja Anatolijeviča je neko ” vješto ” otrovao, i to je tako uradio, NE da ga ubije, nego da ga onesposobi za duži period : godinu ili dvije. Ovdje nije važno ko je izvršilac, mnogo je važnije ko može biti ” beneficiar “, a on se nalazi među tri grupe : Prva, je Kremlj, druga su lica bliska Putinu, o kojima je Navaljni na Youtube objavio vrlo jasne dokaze o njihovoj visokoj korumpiranosti i treća je ” jedna od dvije kremljovske kule ” . Te ” kremljovske kule ili bašnje “, koje se bore za Putinovu naklonost, su najviši oficiri bivšeg KGB-a.
  Na kraju, nije mi rekao na koga ” najviše sumnja ” – ili nije još uvijek imao ” čvrstih ” dokaza.

  PS
  Juče sam slušao Vladimira Kara – Murzu, opzicionara sadašnje vlasti u Rusiji, koji je iz dva navrata ( 2014 i 2017 ) bio otrovan, na isti način kao što je i Navaljni, i koji kaže da je, prvo, jedva izvukao živu glavu, i drugo, da je ( kad je izašao iz kome ) dugo, dugo učio da hoda i da priča, i da je tek nakon, više od godu dana, uspio da se vrati u ” normalno ” stanje. I tiho dodao ” bar koliko – toliko normalno “.
  Aleksej Anatolijevič Navaljni je izašao iz kome i oporavlja se. Izgubio je više od 20 kila i izgleda kao da je ostarao 20 godina. Teško se kreće i još teže razgovara. Ne može da se koncentriše; ne može ni da čita, niti da piše. I dok otvara flašu sa vodom, ruke mu drhte kao teškom bolesniku koji ima Parkinsonovu bolest. Ako posledice trovanja budu kao kod Kara Murze, onda se – za nerednih godinu, dvije – Rusija može oprostiti od daljih aktivnosti neustrašivog borca protiv korupcije, ali isto tako i sa akcijom tzv. ” Pametno glasanje ” po kojoj glasači trebaju da glasaju za kandidata bilo koje partiju, ali nipošto za kandidata Putinove partije.

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register