Protest za spas rijeka u FBiH

Objavljeno: 30.09.2020, 16:39h

Učesnici protesta traže da se uvede moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana i ukidanje subvencija za izgradnju istih na području cijele BiH

Aktivisti “Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine” izašli su danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog neispunjenja zaključka Predstavničkog doma federalnog Parlamenta kojim se zabranjuje izgradnja mini-hidroelektrana na rijekama u tom entitetu.

Naziv protesta je “Pet do 12 za naše rijeke”. Koordinator koalicije Dragana Skenderija rekla je da Vlada FBiH nije ništa uradila na prijedlogu promjena zakona na osnovu zaključka koji je usvojio Parlament FBiH, a rok za to je bio 23. Septembar, prenosi RSE.

“Nije ništa učinjeno, a u ta tri mjeseca su počele izgradnje novih malih hidroelektrana. Ovdje smo da kažemo da budno pratimo šta se dešava, da nećemo odustati i da idemo do kraja u borbi za naše rijeke”, kazala je Skenderija.

Učesnici protesta traže da se uvede moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana i ukidanje subvencija za izgradnju istih na području cijele BiH.

“Naša očekivanja su da će nadležni početi raditi s ciljem dobrobiti naroda, a ne pojedinaca, odnosno investitora koji nam uništavaju rijeke i bogate se na osnovu uništavanja života ljudi koji žive u koritu tih rijeka”, rekla je Skenderija.

Okupljeni su poručili da rijeke pripadaju svima i da neće odustati od borbe.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register