Uspješna akcija ‘Ozeleni kvart’ u Podgorici

by | sep 28, 2020 | Novosti | 0 comments

Ova akcija se organizuje u okviru projekta ,,Kamp za eko ideje” čiju realizaciju je finansirao Fond za aktivno građanstvo.

Klub broji 11 momaka i 18 cura. a u dosadađnjem radu su organizovali niz radionica i kampova namijenjenih mladima, gdje su sa mladima radili na podizanju nivoa ekološke svijesti i povezanosti sa prirodom.

Izviđači njeguju dugu tradiciju zaštite životne sredine i doprinosa zajednici, pa su u okviru projekta osmislili i realizovali radionice na temu recikliranja, karbonskog otiska i kompostiranja za mlade iz Podgorice. Učesnici ovih interaktivnih radionica dobili su zadatak da upotrijebe stečeno znanje i osmisle svoje eko junake. Na kraju su eko junaci, zajedno sa svojim tvorcima, otputovali na Lovćen i tokom trodnevnog kampa izrasli u snažne poruke koje su završile na platnenim torbama.

Od momenta useljenja u kancelarije, koje sad zovu domom, po glavi im se motala ideja da golu površinu između dvije zgrade ozelene.

“Uposlili smo ruke i napravili maketu što je samo pojačalo našu želju da ovu ideju sprovedemo u djelo. Međutim, bilo nam je neophodno još pomoći a i željeli smo da uključimo one ljude koji treba da uživaju u zamišljenom dvorištu, tj. stanare”, piše u saopštenju NVO Izviđački klub EHO.

“Stanari i posjetioci su mogli da kupe platnene torbe po 3 eura, a kako bismo potstakli reciklažu, stanari su mogli da izvrše zamjenu plastičkih boca i aluminijskih limenki za platnene torbice. Večeras smo uz pomoć stanara iz našeg kvarta prikupili čak 550 eura, što će biti više nego dovoljno da ozelenimo pomenutu površinu i postavimo mobilijar, a u reciklažni centar ćemo ponijeti više od 50 plastičkih boca i aluminijskih limenki”, napisano je u saopštenju.

“Ovom prilikom se zahvaljujemo svim donatorima i onima koji su podržali našu akciju, a uskoro ćemo najaviti i akciju sađenja i uređenja kvarta. Posebnu zahvalnost upućujemo i Savezu izviđača Crne Gore koji je donirao novac i Odredu izviđača ‘24. novembar’ iz Bara koji je donirao sadnice”.

 

0 Comments

Submit a Comment