Plenković u UN: Hrvatska traži promjenu Dejtonskog sporazuma

Objavljeno: 26.09.2020, 18:19h

Hrvatska smatra da je vrijeme za reviziju Dejtonskog sporazuma, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na onlajn sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

„Kao jedna od strana navedenog sporazuma, Hrvatska smatra da bi godišnjicu sporazuma trebalo iskoristiti kako bi se promislilo o njegovim postignućima, ali i o postojećoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sa ciljem čvrstog usmjeravanja ove zemlje na njenom evropskom putu“, rekao je Plenković, prenosi jutarnji.hr.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi “spriječio izborne inženjeringe”.

Plenković je rekao da je 2020, godina u kojoj se obilježava i 25. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je „prekinuo najkrvaviji rat u Evropi od Drugog svjetskog rata“.

„U međuvremenu, ovaj dio Evrope se temeljno promijenio nabolje, ali neki problemi opstaju i zaslužuju našu punu pažnju“, rekao je Plenković i pozvao na promjenu Dejtonskog sporazuma.

„Gledajući unazad, mnogo toga je postignuto i puno toga se promijenilo nabolje. Gledajući unaprijed, iskreno pomirenje ključno je za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i činjenicama, zajedno sa pronalaskom svih preostalih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve“, poručio je Plenković.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply