Hronologija sukoba mitropolita Amfilohija i Vučića

Objavljeno: 26.09.2020, 18:38h

Sukob mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je počeo krajem decembra 2017. godine nakon što je Amfilohije sastavio i potpisao apel za odbranu Kosova i Metohije, čiji sadržaj je bio u suprotnosti sa politikom o Kosovu za koju se zalagao Vučić.

Mitropolit je zatim, početkom januara, u intervjuu za televiziju Herceg Novi”izjavio da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije” napisan “zbog nepovjerenja i kombinacija koje se prave”.

“S Vučićem nijesam imao nikakav sukob. On je prvi predsjednik Srbije koji je bio na Saboru.…Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promijenio”, kazao je tom prilikom Amfilohije.

Predsjednik Srbije se uzdržavao komentara, ali je blaćenje Amfilohija i njemu bliskih vladika prepustio drugima. Tada na crnogorsko-primorskog mitropolita počinje hajka u režimskim medijima u Srbiji, piše portal nova.rs.

Već sjutradan je Tanjug objavila tekst, koji je pod naslovom “Amfilohije – političar u mantiji” prenio javni servis Srbije, u kom se tvrdi da “istup Amfilohija na temu Kosova predstavlja novost u njegovom odnosu prema južnoj srpskoj pokrajini”, ali da njegovi istupi na terenu politike nisu novina, navodeći kako su vidne njegove ambicije da postane patrijarh.

Dan nakon toga Alo je objavio kako je Amfilohije mudro ćutao i sklapao poslovne dilove sa Milom Đukanovićem dok su radili na otcjepljenju Crne Gore.

U maju prošle godine poglavar crnogorsko-primorske mitropolije optužio je Vučića da je učestvovao u kreiranju državnog udara sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i da je i on zaslužan što su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora.

Kako su tada pisale Vijesti optužba je iznijeta tokom Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC), kada je Amfilohije ponovio i optužbu da je Vučić izdao Kosovo i da radi protiv interesa Srbije.

Nakon toga je uslijedilo i Amfilohijevo protivljenje odluci Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodijeli predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsjednik, naravno privremeni, kao i svi predsjednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsjednik srpskog naroda u svijetu“, kazao je Amfilohije dan uči dodjele ordena srpskom predsjedniku.

Amfilohije je sredinom prošle godine potvrdio pisanje Vijesti o sukobu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uoči Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve i ponovio svoju tvrdnju da je Vučić izdajnik.

“Vučić je izdajnik. Svojim ponašanjem i postupcima pokazuje da će izdati Kosovo. To sam rekao, ali nismo se raspravljali, jer se on meni tako ne obraća. Drugačije razgovara sa mnom”, kazao je Amfilohije.

Nakon toga je prokomentarisao i izjave generalnog sekretara predsjednika Srbije Nikole Selakovića da nikakvog sukoba nije bilo, rekavši da Vučić i njegovi saradnici jedno pričaju javno, a drugo pred njim.

Jednu od poslednjih “uvreda” na račun predsjednika Srbije Amfilohije je iznio krajem prošle godine kad je Vučića nazvao neznalicom, komentarišući njegovu izjavu “da crnogorska autokefalna crkva i de fakto i de jure postoji i prije uspostavljanja nezavisnosti 2006. godine”.

“Nisam gledao, ali sam čuo. Time Vučić pokazuje da je velika neznalica”, rekao je tim povodom podgoričkim Vijestima.

Vučić je sve vrijeme izbjegavao da direktno odgovori na Amfilohijeve izjave, pa ih je uglavnom negirao preko izjave svojih saradnika, a napade slao putem medija bliskih stranci na čijem je čelu.

Jedan od primera je i naslov “Zakulisne radnje: Amfilohije pravi sačekušu Vučiću” objavljenog na internet portalu “Srpskog telegrafa”, listu bliskog Srpskoj naprednoj stranici.

“Pogrdna skandiranja, neprijateljska atmosfera, a potom i incidenti, dio su scenarija koji bi u režiji mitropolita Amfilohija trebalo da bude odigran na Badnje veče, i to kao sačekuša za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”, nevo je ovaj portal spekulišući o potencijalnoj posjeti Vučića Crnoj Gori, koja “Amfilohiju nikako ne bi odgovarala”.

Mnogi su u izjavi vladike Grigorija koju je nakon izbora u Crnoj Gori dao za Nova.rs. vidjeli i Amfilohijevu poruku da ono što se desilo u Crnoj Gori može da se dogodi i u Srbiji.

Grigorije za portal Nova.rs izjavio da osjeća veliko zadovoljstvo povodom rezultata izbora.

“Sa Lovćena nam stiže dah slobode, a sloboda je, kako kaže Njegoš, junačko imanje”, poručio je Grigorije.

Ostaje da se vidi da li će nakon poslednjeg susreta Amfilohija i Vučića “dah slobode” moći slobodno da se širi, ili će “sloboda” iziskivati nove borbe i sukobe predstavnika crnogorsko-primorske mitropolije i Srbije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply