Sir David Attenborough je na Instagramu !

Objavljeno: 25.09.2020, 15:49h

Piše: Ksenija MILOVIĆ

Brzina širenja informacija putem društvenih medija je nevjerovatna! Za kratko vrijeme, informacija dođe do velikog broja korisnika, što nije slučaj sa standradnim vidovima oglašavanja.

Dobro je što javne ličnosti prepoznaju moć svog društvenog uticaja i stavljaju je u službu opšteg dobra.

Loše je što nemali broj javnih ličnosti zloupotrebljava svoj uticaj i vrlo svjesno širi neistine, polu-isitne, paniku, diskutabilne poruke. Jer, glavni nedostatak društvenih medija je odsustvo ili kašnjenje cenzure. Na internetu možeš da budeš bilo ko – antivaxer, neonacist, life-coach, hejter, skejter, trablmejker. Ovdje ću se zaustaviti, samo da dodam – kada bi ( a valjda nekada hoće ) javne ličnosti svoja javna istupanja (a Internet je javni prostor ) obogatila pouzdanim informacijama, dobrim namjerama, a ne ,,zapaljivim” i ,,otrovnim” sadržajima i virtuelni svijet bi bio mnogo bolje mjesto.

Jedan od onih koji su prepoznali kapacitet društvenih medija i mreža je sir David Attenborough, koji je u svojoj 94 godini otvorio Instagram nalog. On će i na ovaj način slati važne, upozoravajuće poruke o životnoj sredini. Njegovo prvo obraćanje počinje ovako:

„Odlučio sam se za ovo… Zato, kao što svi znamo, svijet je u nevolji”, rekao je u prvoj video poruci na ovoj platformi.

„Požari bijesne na kontinentima. Glečeri se tope, koralni grebeni izumiru. Spisak je sve duži”, nastavio je.

Možda će se na ovaj način podići nivo svijesti o teretu koji namećemo planeti Zemlji.

I brojevi dovoljno govore – 7% svjetske populacije koristi 20% prirodnih resursa. Prethodnih godina smo sve ranije ulazili u tzv ekološki dug (dan ekološkog duga – datum u okviru jedne kalendarske godine do kog je čovječanstvo iskoristilo onoliko ekoloških resursa koliko ekosistemi planete mogu da obnove tokom cijele godine. ) Ovaj dan se svake godine obiljležava sve ranije, što je još jedan znak da se svijet ubrzano kreće putem neodrživosti.. Izuzev ove, 2020. Zar je trebalo da dođe pandemija, da nas na silu i strah natjera da se bolje ponašamo prema jedinom domu koji imamo?

Sir David Attenborough je shvatio da njegovi dokumentarni serijali „Život na Zemlji“, „Planeta Zemlja“, „Plava planeta“, „Ledena planeta“, „Afrika“, „Prirodni svijet“ i desetine drugih imaju posebnu ulogu u edukativnom, duhovnom smislu, ali da, ipak, nijesu dovoljni da se svijest pojedinca podigne o tome – kakvo bogatstvo svakodnevno stavljamo na kocku. Zato, svi na Instagram and stay tuned.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply