Srušila se, kobajagi, Hajdučka vrata

Objavljeno: 23.09.2020, 08:21h

Jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Ono što je priroda stvarala vjekovima uništio je čovjek, objavljeno je na sajtu Planinarskog saveza Herceg Bosne.

Planinarski savez Herceg Bosne je na neobičan način upozorio planinare da bi mogli nepažnjom uništiti karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice, objavljujući lažnu vijest da se on urušio upravo zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen.

U  jednom od narednih paragrafa su objasnili da bi to mogla biti vijest iz bliske budućnosti.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je kameni otvor u stijeni promjera oko 5 metara nastao djelovanjem različitih klimatskih i geomorfoloških faktora. Nalaze se na 2000 m n/v na planini Čvrsnica i godišnje ga posjete na hiljade planinara i ljubitelja prirode.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv Osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni kuršum više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija “Gospodar prstenova“ trebala snimati na ovoj lokaciji, ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena.

Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini.

******

Izvinjenje: Hajdučka vrata nijesu srušena

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register