Finska na aerodromu rasporedila pse koji otkrivaju korona virus

Objavljeno: 23.09.2020, 16:28h

Finska je na glavnom međunarodnom aerodromu rasporedila pse koji njuše korona virus u četvoromjesečnom ekserimentu alternativne metode ispitivanja koja bi mogla postati prihvatljiv i brz način prepoznavanja zaraženih putnika.

Četiri psa različitih pasmina koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa počeli su rad danas, 23. septembra, na aerodromu Helsinki u sklopu ekserimenta koji je finansirala vlada, prenosi RSE.

“To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše”, rekla je Anna Hielm-Bjorkman, profesorica medicine kopitara i malih životinja na Sveučilištu u Helsinkiju.

“Ako uspije, biće to dobra metoda za provjeru (korona virusa) na bilo kojem drugom mjestu”, rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportska mjesta i kulturna događanja među mogućim mjestima na koja bi dresirani psi mogli „početi raditi“.

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Države, takođe proučavaju pse kao detektore korona virusa, finsko je ispitivanje među najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Associated Press da je Finska druga zemlja nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prva u Evropi, koja je dresirala pse da njuše korona virus.

Sličan program počeo je tokom ljeta na aerodromu Dubai.

Putnici koji pristanu na besplatno testiranje u okviru dobrovoljnog programa u Helsinkiju nemaju direktan fizički kontakt s psom.

Putnici treba da protrljaju kožu maramicom koja se zatim stavi u teglu i da psu koji čeka u posebnoj kabini.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply