U Nikšiću osnovan Komitski pokret

Objavljeno: 20.09.2020, 19:30h

Portal RTCG je objavio da je danas u ozvaničen početak rada Komitskog pokreta Nikšić.

“Rođen iz patriotske energije skupa u Podgorici, kao i spoznaje da, nakon 100 godina borbe za obnovu državnosti Crne Gore, nikšićki patrioti, poštovaoci ideja antifašizma i borbe crnogorskih komita, koji su za pravo, čast i slobodu, dali sve što su imali – svoj život, smatraju da, u susret izborima u Nikšiću te svim narednim, ponude građanima nova lica, čistih biografija i života, koji će se boriti za građansku, multietničku, ozakonjenu i pravnu evropsku državu”, poručuju iz ovog pokreta na svojoj Facebook stranici.

Smatraju da je došlo vrijeme za ujedinjenje u Patriotsko komitski savez Crne Gore i da zauvijek pošalju “stare velikonacionalističke ideje u prošlost, a da, sa svojim prijateljima, komšijama, braćom i sestrama, gradimo našu malu ali ponosnu državu po evropskim standardima i vrijednostima”.

Odbor je prihvatio da zelena zastava sa grbom, tzv.Gaetuša, bude zvanična zastava Komitskog pokreta.

Kako saznaje PCNEN, očekuje se osnivanje još dva odbora u narednih 15 dana, koji će formirati Patriotsko-komitski savez Crne Gore.

U Nikšiću je krajem 2018. godine otkriven spomenik crnogorskim komitama koji su se borili protiv austrougarske okupacije, ali nijesu prihvatili bezuslovno ujedinjenje Crne Gore sa Srbijom i nastavili su borbu. Posljednja grupa komita ubijena je u Rubežima, blizu Nikšića, 28. decembra 1923. godine.

Image may contain: one or more people, sky, tree and outdoor

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply