Požari oko Skadarskog jezera gutaju sve pred sobom (video)

by | sep 20, 2020 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Oko 17.00 sati je ekipa PCNEN-a obilazila NP Skadarsko jezero i prostor pogođen požarom. Nismo uspjeli ni da napravimo pun krug i kamerom zabilježimo razmjere požara i štetu koju ostavlja za sobom, a na društvenim mrežama već se pojavljuju fotografije sa nove opožarene lokacije na Virpazaru.

“Prije tri dana, kad je duvao sjever, ovo je sve gorelo; niko to ne gasi, kažu da nemaju opremu i da se samo može to avionima gasiti. Strašno je što se radi”,  kazala nam je mještanka Vranjine.

Druga žena se požalila da se zadnjih dana jedva opstaje od dima.

“Ovo je katastrofa, ne može se disat već tri dana. Ne znamo je li gore kad zatvorimo ili otvorimo prozor; ne može se spavati od dima”.

Na putu preko Virpazara, Rijeke Crnojevića i Dodoša sretali smo strašne prizore pustoši koje za sobom ostavlja vatra, a dim i garež se osećaju kilometrima.

Na FB stranici Podgorički vremeplov pojavili su se snimci i slike najnovijeg požara na Virpazaru.

Iz Koalicije za održiv razvoj navode da su ove scene, pogotovo jer se dešavaju na dan kada je Crna Gora proglašena ekološkom državom

“Nacionalni park Skadarsko jezero je bukvalno postao spržena zemlja. Sramota je da se dopusti da jedno nacionalno blago baš danas na godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom taj ‘praznik’ dočeka pretvoren u prah i pepeo”, kažu u KOR-u

Predstavnici KOR-a su danas obišli dio teritorije NP Skadarsko jezero i zatekli “užasavajuće i sramne prizore”. Postavljaju pitanja “zašto naša ekološka država nema razvijen sistem za gašenje požara iz vazduha?; zašto moramo da ulažemo svake godine milione u službena vozila, ali ne i u avione za gašenje požara, iako svake godine imamo hektare spržene zemlje i to često zaštićena područja?”

“NP Skadarsko jezero će se sigurno godinama oporavljati od nastale štete, jer je ovo ogroman udarac za biljke i životinje koje neće tako brzo uspjeti da se vrate na stanje prije požara”, zaključuju u KOR-u.

Vuk Vujisić

 

0 Comments

Submit a Comment