PCNEN na licu mjesta: Turista nema, a smeća – ne fali!

Objavljeno: 19.09.2020, 17:38h

U deset crnogorskih gradova danas je obilježen Evropski i Međunarodni dan čišćena obala u organizaciji NVO i uz pomoć građanskih aktivista.

Akcija je odrađena pod parolom “I DALJE POSTOJIM”, opominjajući da otpad, nakon sedam rijeka, sedam mora i sedam jezera, i dalje postoji u prirodi.

Otpad u Jadransko more stiže od oko četiri miliona ljudi koji žive uz njegove obale, a taj se broj tokom turističke sezone poveća gotovo šest puta, upozorio je međunarodni tim stručnjaka u studiji objavljenoj u časopisu “Marine Pollution Bulletin”.

Od naših sagovornika saznajemo da smeća nije falilo, iako ove godine nije bilo mnogo turista.

Ova činjenica svjedoči o neodgovornosti građana Crne Gore, ali i o nesprovođenju kaznene politike. Makar tako misle oni koji brinu o zaštiti životne sredine.

Herceg Novi

Među opštinama u kojima je sprovedena akcija čišćenja je i Bar. U organizaciji NVO Zero waste Montenegro i NVO Naša akcija, volonteri iz Bara sakupljali su otpad sa gradske plaže i plaže Maljevik u Sutomoru.

U Baru je skupljeno oko 150 kesa otpada, a organizatori procjenjuju da je teško oko tonu.

 

U Ulcinju, aktivisti/kinje su čistili pješčane dine i Veliku plažu. Ovu ekološku aktivnost pokrenulo je Društvo Martin Schneider Jacoby. Skupljanje otpada održalo se u okviru projekta “Obala Ulcinja bez plastike”, koji finansira njemački GIZ.

U Podgorici građani/ke su čistili obalu rijeke Zete. U ovom ekološki podvigu učestvovali su članovi Inicijative za zelenu Zetu, NVO Ozon i mladi URA.

Ekološki aktivista Milovan Marković za PCNEN je kazao da je akcija protekla fenomenalno.

“Kompletno su očišćene dvije plaže na rijeci Zeti i to na Vranjskim njivama i na Pričelju. Najviše je, nekako i tradicionalno, bilo plastične i staklene ambalaže i limenki”.

On je dodao da su akcije ovog tipa uvijek lijepe, jer zbliže ljude oko jedne lijepe ideje, ali i uradi se nešto dobro i korisno.

“Takođe, ja uvijek kažem, nije ih teško ni organizovati; neophodno je samo malo dobre volje, par rukavica i kesa, i želja da se bude od koristi planeti Zemlji”, kazao je Marković.

Podgorica-Zeta

Na obalama rijeka i mora najviše je sakupljeno plastičnih boca, čepova i pikavaca. Naši sagovornici su kao “najčudniji otpad” izdvojili itison, gume, branike, dvosjed, obuću – i donji veš.

Problem ne predstavlja samo otpad koji građani neodgovorno odlažu na plažama, već i na drugim mjestima jer ga vjetar kasnije donose na plažu i u more.

Vrijeme razgradnje plastike u moru je 450 godina, aluminijumske konzerve 200-500 godina, drveta 13 godina, papira dvije do četiri nedjelje.

Ove akcije su pomognute od strane lolaknih uprava i komunalnih preduzeća opština u kojima su realizovane.

Krupac

Marija PEŠIĆ
Vuk VUJISIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply