Pet NVO traže poništavanje ekološke saglasnosti za mHE Crnja

Objavljeno: 18.09.2020, 12:18h

Proglašenje područja parkom prirode mijenja sve ekološke i ekonomske parametre, pa se važeća ekološka saglasnost može smatrati zastarjelom i da propisane mjere zaštite nijesu relevantne.

Nevladine organizacije Eko-tim, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Parkovi Dinarida, Green Home i WWF Adria, danas su podnijele Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine zahtjev za poništavanje postojeće ekološke saglasnosti za malu hidroelektranu Crnja u opštini Kolašin.

Važeća saglasnost za izgradnju male hidroelektrane (mHE) na vodotoku Crnja izdata je 1. februara 2011. godine, piše u saopštenju. Dodaje se da, s obzirom da skoro 10 godina kasnije projekat još uvijek nije realizovan, a da je u međuvremenu to područje proglašeno Parkom prirode „Komovi“, postojeću saglasnost potrebno poništiti.

Proglašenje područja parkom prirode mijenja sve ekološke i ekonomske parametre, pa se važeća ekološka saglasnost može smatrati zastarjelom i propisane mjere zaštite nijesu relevantne, saopštile su NVO.

„Predlažemo da se važeća ekološka saglasnost poništi i da se pokrene ponovni postupak procjene uticaja na životnu sredinu. Ponovljeni postupak mora biti transparentan te sproveden u konsultacijama sa svim zainteresiranim stranama, kako je predviđeno zakonom. No, na osnovu postojeće zaštite, kao i svih uticaja koje bi realizacija ovog projekta mogla imati, jasno je kako se nova ekološka saglasnost ne može izdati jer bi direktno kršila relevantne zakone i Ustav Crne Gore“, zaključili su iz organizacija civilnog društva.

Na kraju je važno napomenuti kako je već ranije dokazano da ne postoji javni interes od projekata za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana.

“Štaviše, takvom proizvodnjom nanosi se direktna ekonomska i ekološka šteta državi i njenim građanima”, piše se u saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply