Uzbunjivač Danijel Elzberg svjedočio u korist Asanža

Objavljeno: 17.09.2020, 08:24h

Danijel Elzberg, jedan od najpoznatijih uzbunjivača u istoriji, svjedočio je juče u korist Džulijana Asanža pred sudom u Londonu, koji odlučuje o zahtjevu SAD za izručenje osnivača Vikiliksa, prenosi agencija Beta.

Elzberg (89), koga mnogi smatraju zaslužnim za okončanje Vijetnamskog rata jer je 1971. iznio u javnost takozvane “Papire Pentagona”, je, putem video veze, rekao da je poslije nekoliko susreta s Asanžom zaključio da dijele iste težnje, da osvijetle “veliki manjak transparentnosti“ u krugovima donosilaca odluka u SAD, naročito kad je riječ o pitanjima rata.

On je kazao da su depeše o ratovima u Avganistanu i Iraku, koje je Vikiliks objavio, pokazale da je tortura “normalizovana“.

“Američka javnost je hitno morala da sazna šta se rutinski radi u njihovo ime, i nije bilo drugog načina da to shvate nego neodobrenim iznošenjem podataka u javnost“, naveo je Elzberg.

Tužioci u SAD su optužili 49-godišnjeg Asanža za špijunažu, u 17 tačaka, i za zloupotrebu računara, povodom objavljivanja tajnih vojnih dokumenata SAD od Vikiliksa prije 10 godina, uglavnom o ratovima u Avganistanu i Iraku.

Maksimalna kazna koju bi Asanž mogao da dobije je 175 godina zatvora.

Slično kao Asanžu, Elzbergu je suđeno po 12 tačaka optužnice za špijunažu, nakon što je medijima dao 7.000 stranica povjerljivih dokumenata američke vojske.

Prijetila mu je kazna do 115 godina zatvora, ali su optužbe odbačene 1973. godine zbog nedozvoljenog tretmana kojem je bio izložen.

Elzberg, koji je radio i u Stejt departmentu i u Pentagonu, je rekao da Asanž neće biti u mogućnosti da opravda svoje poteze ako bude izručen u SAD.

Dodao je da Asanž “ne može da dobije fer suđenje u SAD za ono što je prema optužbama uradio“.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply