Svastika

Objavljeno: 17.09.2020, 07:48h

Najčešće značenje ovog znaka, u starim civilizacijama je solarno. Simboliše sunce i njegovo kretanje

Drugi nazivi su još kukasti krst , gammadion i triskelion. Skolni smo danas povezivanju ovog znaka za pojam nacizma i fašizma. Međutim, svojim porijeklom (u hinduističkoj tradiciji) ovaj znak je označavao dobro: “simbol je života, kretanja, zadovoljstva i dobre sreće“ (Lampić, 2000: 71), dok Nikolas Dženkins tvrdi da “simbolizuje pobedu i napredak“ (Dženkins, 2002: 8).

Prvobitno indijsko ime znaka je svakako “svastika“, za koje nam filolozi kažu da znači nešto kao “sreća“ ili “uspešan“; izvedeno je od su “dobro“ i asti “postojanje“…(Badž, 1988: 316).

Simbolizam ovog znaka se veže i za krug. Negdje je bio simbol Sunca, Boga ili vremenske nepogode. Koristili su ga u Mezopotamiji, Indiji, Grčkoj i Egiptu. Njegovo značenje se povezuje sa bogovima: Indrom ili Djausom, Zeusom, Jupiterom i Torom, koji su bili bogovi gromovnici u različitim civilizacijama. Svastika je bila simbol muškog principa. Obrnuta svastika (suprotna kretanju kazaljke na satu) predstavlja ženski princip i nosile su je neke boginje kao što je npr. Artemida.

U budističkoj tradiciji označava Budino srce i njegovo učenje, u gnostičkoj je … simbol pomirenosti.“ (Lampić, 2000: 71).

U indijanskoj – simbol dobre sreće, plodnosti i kiše. U islamskoj – označava četiri glavna pravca i upravu nad četiri godišnja doba koju imaju andeli. U japanskoj – simbol srca Budinog, dobre sreće i dobre ćelje. U keltskoj- znak dobre kobi… U kineskoj – kukasti krst je… neograničeno trajanje bez početka i kraja. Simbol je savršenstva dugovečnosti, blagoslova, dobrog predznaka i dobre želje. Plavi kukasti krst predstavlja beskonačne nebeske vrline, crveni beskonačne svete vrline Budinog srca, žuti je beskonačan napredak, a zeleni beskonačne vrline u ratarstvu. Kukasti krst u smeru kazaljke na satu je janški, a u suprotnom – jinški. (Lampić, 2000: 71-72).

Ali najčešće značenje ovog znaka, u starim civilizacijama je solarno. Simboliše sunce i njegovo kretanje.

Keti Barns kukasti krst dovodi u vezu sa tetraskelionom, za koji kaže da je modifikovani oblik kukastog krsta, a nastao je od triskeliona. Ova riječ (triskelion) na grčkom znači tri noge. Simbol je sunca i solarnog kretanja, a tokođe i “dobre sreće“ (Barns, 2005: 167). (Izvor: Globalni znakovi i lokalna značenja, Ljubica Janjetović)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply