Restauracija Mikelanđelove skulpture otkrila nove detalje

Objavljeno: 16.09.2020, 19:27h

Restauracija jedne od Mikelanđelovih skulptura Bogorodice i Hrista otkrila je ranije nepoznate detalje, uključujući umjetnikove oznake alata, koje su bile skrivene pod vjekovima prašine i voska.

Firentinski Museo dell’Opera del Duomo je saopštio danas da je čišćenje Pieta Bandini, koje je počelo prošle godine, ali je obustavljeno zbog pandemije korona virusa, nastavljeno i da je javnost sada pozvana da u malim grupama posmatra restauratore dok rade, prenosi Tanjug vijest AP.

Ovo je prva poznata restauracija skulpture. Restauratori pomoću pamučnih brisača umočenih u dejonizovanu vruću vodu izbacuju nagomilanu prljavštinu iz pukotina ogromnog komada mermera iz Karare.

Mikelanđelo je isklesao Pieta Bandini između 1547. i 1555. godine, kada je imao skoro 80 godina.

To je treća poznata Pieta renesansnog majstora. Prethodna je u Vatikanu, blizu ulaza u baziliku Svetog Petra, a kasnija verzija, poznata kao Pieta Rondanini , nalazi se u muzeju u Milanu.

Muzej u Firenci je naveo da, za razliku od druge dvije Piete , gdje Hristovo tijelo drži samo njegova majka, Hristovu figuru u Pieta Bandini drže i Marija Magdalena i biblijski lik Nikodim, čije je lice autoportret samog Mikelanđela.

Mikelanđelo je namjeravao da skulpturu postavi u rimsku kapelu u blizini mjesta gdje je predvidio da ima svoju grobnicu. Ali muzej je na kraju napustio djelo i čak je pokušao da ga uništi, prije nego što ga je predao slugi koji je statuu popravio.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply