Dan: Danas počinju pregovori o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori?

Objavljeno: 16.09.2020, 10:30h

Zvanični pregovori o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori mogli bi početi već danas, piše podgorički Dan pozivajuće se na više izvora iz pobjedničkih koalicija.

Predstavnici nove skupštinske većine koju čine tri, do juče opozicione koalicije, Za buducnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, ističu da su stvoreni svi uslovi za zvanične pregovore i da upravo i djeluju u tom pravcu.

Lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za podgorički dnevnik da sve tri koalicije čine sve da do kraja oktobra imaju kompletno formiranu vladu, te da se pregovori o konstituisanju vlasti već vode.

“Mi već pregovaramo, već imamo te neformalne sastanke da napravimo principe, da se dogovorimo i da vidimo šta nam je činiti. Da li će baš danas biti neki zvaničniji sastanak, to vam ne mogu reći jer još nije dogovoreno sigurno. Što se tiče vlade, mi ćemo se truditi da je kompletno formiramo do kraja oktobra”, rekao je Krivokapić.

Iz koalicije Mir je naša nacija takođe ističu da su se stekli svi uslovi za početak zvaničnih pregovora o konstituisanju nove vlasti.

Ne očekuje nikakve probleme tokom tog procesa, već efikasan dogovor, koji će uslijediti u narednih dvadesetak dana.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je za Dan da bi zvanični pregovori o konstituisanja vlasti mogli početi svakog dana.

“Nosioci svih izbornih lista danas imaju sastanak sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, sa ciljem da se zakaže konstitutivna sjednica novog saziva parlamenta na kojoj bi se verifikovali mandati. Međutim, mi paralelno s tim svakako pregovaramo oko formiranja nove vlasti i uskoro bi trebalo i zvanično da počnu pregovori i da se krene sa podjelom resora, sa personalnim rješenjima”, navodi Radovanović.

“Tri liste imaju većinu, razgovara se sa manjinskim partijama i definitivno nakon proglašenja konačnih rezultata od Državne izborne komisije, a u skladu sa sporazumom, tri liste su raspoložene da i manjinske partije budu dio vlasti, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne”, rekao je Radovanović.

U skladu s tim se i obavljaju konsultacije.

“Već smo razgovarali sa jednom albanskom koalicijom, tako da sve ide u smjeru formiranja nove vlasti i nadamo se da ce to biti uskoro”, kazao je Radovanić i dodao da po pitanju mandatara još uvijek nisu došli do personalnih i kadrovskih rešenja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply